https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЗапочват Водици - дни на магия и сбъднати желания

Започват Водици – дни на магия и сбъднати желания

Водици е стар български обичай от преди новата ера. Той започва на 5 януари, ден преди Богоявление, и продължава 3 дни, за които се смята, че са магични и всичко, което си пожелаем тогава, се сбъдва. Още от древността българите използват водата за наричане и сбъдване на желания. Тя вярват в способността ѝ да помни, да лекува и да очиства.

Традицията дава символичен старт на новата година – пречистваме се за новото начало. През първия ден се прави ритуал с мълчана вода, на която си казваме най-голямото си желание вечерта преди полунощ. На следващия ден се мият очите с водата и се пие от нея, като ритуалът продължава с два дни пречистване. 6 януари се свързва с мъжката енергия и на този ден мъжете се къпят в студена вода за здраве и сила. В последния ден на Водици, 7 януари, жените се пречистват със студена вода за здраве и сила.

Вярва се, че настроението ни по време на тези три дни ще бъде доминиращо след това през цялата ни година. Хубаво да сме позитивно настроени и да внимаваме какви мисли допускаме в съзнанието си.

Как се прави ритуалът с наричане на водата?

В нощта на 5-ти срещу 6-ти януари се изнася съд с чиста вода навън (може на балкона или на перваза на прозореца) да престои цяла нощ под звездите. Водата се сипва в менче, тенджера или чаша (съд, който не е пластмасов) и стоим известно време в мълчание с водата в ръцете си. Така ѝ позволяваме да попие от енергията ни и да ни запомни. Можем също да изречем името си на глас, стоим още малко с нея и после я оставяме. Преди полунощ се връщаме при нея, хващаме отново съда с ръце, казваме най-голямото си желание на глас, визуализираме си го вече осъществено и завършваме с наричането „Да бъде!“ или с „Реченото ми да бъде сторено! Покриваме водата с чиста кърпа и я оставяме под звездите да изпълнява желанието ни. На сутринта веднага щом се събудим отиваме при водата да се измием с нея – мием очите си, отпиваме глътка от нея и ѝ благодарим. Това е нашата наречена вода, което носи енергията на желанието ни. Можем да я изпием после цялата, да напръскаме с нея из дома си или да полеем някое цвете.

Какво се прави през другите 2 дни?

На 6 януари младите мъже правят ритуално изкъпване в студена вода – река или извор, за да отбележат новото начало. Смята се, че така ще станат истински мъже, здрави и силни. На 7 януари идва ред на младите жени, които се пречистват в студен водоем, а с водата, в която са се потопили, пръскат след това за здраве и благоденствие. Третият ден обединява мъжкото и женското и символизира общото ново начало, което винаги започва от женската утроба.

През трите магични дни отдаваме почит на водата, от която се е зародил животът. Правим мълчаната вода наречена, когато ѝ споделим съкровеното си желание, а тя ни помага със сбъдването му. През тези дни се смята, че небесата се отварят и чуват всички наши молби. Струва си да опитаме, нали?

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X