https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораНадежда Нейнски: Целият този шум в системата не се отразява добре за...

Надежда Нейнски: Целият този шум в системата не се отразява добре за репутацията на управляващото мнозинство в страната и навън

„Целият този шум в системата не се отразява добре за репутацията на управляващото мнозинство в страната и навън“.

Това каза в предаването „Тази сутрин“ Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи, след размяната на реплики в коалицията заради визитата в САЩ.

„Ние ги възприемаме като коалиция. В политиката има правила. За да може да се съблюдават, те трябва да са написани. Тогава напрежението ще намалее, защото ще се вижда кой за какво носи отговорност. В момента се руши доверието“, подчерта тя.

„Дипломацията е скъпо нещо. Въпросът е как се изразходват средствата. Завъртя се информация, че има договор с лобистка фирма“, коментира тя по отношение на сключения договор на „Продължаваме промяната“ (ПП) с лобистка фирма в САЩ.

„Целта на това сътрудничество е да представи положителните страни на България пред политическия елит на САЩ“, се посочва в съобщение на ПП.

„Аз не знам защо и как се е подписал този договор от една партия, а не от правителството. Опитвам се да разбера смисъла на този договор, който да повиши авторитета на една партия от коалицията. Те не разсъждават като едно цяло, а се опитват да вземат някакви аванси. Защо „представянето на положителните страни на България“ не се прави от цялото правителство? България се представлява от нейното правителство, а не от една партия“, категорична е Надежда Нейнски.

„Когато говорим за посещението в САЩ, логично е ключова да е ролята на посланиците на двете държави. Обикновено едно посещение се подготвя от тях. Смятам, че отношенията между две държави се формират между техните официални канали. Говорим за държавен интерес, а не за партиен. Той се защитава от държавни институции. Може лобистката форма да подпомогне с нещо, но не може да бъде водеща в междудържавните отношения“, каза още бившият външен министър.

Според нея вече трябва е уредено кой да застане начело на МВнР, след като Мария Габриел стане министър-председател.

„Презумпцията е, че едно мнозинство има ясна политика и търси най-добрия и ярък представител, който да представи българската политика пред света. Такъв трябва да бъде човекът. Надявам се имат яснота кой ще е той. Решението е тяхно – на евроатлантическото мнозинство. Ако сега започнем да търсим хора, това ще бъде нов удар за тях“, допълни Нейнски.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X