https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЦветан Цветанов: Големият проблем в системата за сигурност в България започна след...

Цветан Цветанов: Големият проблем в системата за сигурност в България започна след 2013 г.

“Отговорът на държавата трябва да е много адекватен. През последните години имаше една политическа нестабилност, която рефлектира пряко върху националната ни сигурност”, заяви председателят на Републиканци за България и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов в предаването „Още от деня“ по БНТ по повод показното убийство на Мартин Божанов – Нотариуса и разкритията за влиянието му в съдебната система.

„За мен тревожното е, че след сигналите, подадени от заплашваната съдийка, никой не е предприел адекватни действия, за да предотврати разрастването на тази мрежа. Друго, което ме притеснява е защо на шестия ден беше направена специализирана операция за събиране на доказателства в клуба на Божанов. Тя трябваше да бъде направена на следващия ден, когато още има горещи следи. Имаме сериозни пробиви. Мога да направя паралел между убийството на Нотариуса с убийството на Алексей Петров. И двете фигури имаха огромно влияние в съдебната система и имаха връзки с престъпния свят“, обясни той.

Цветанов добави, че Нотариуса все пак е замесен с много схеми за имоти, въздействал е върху определени магистрати. „Тревожно е, че имаме и много бавно правораздаване. Ако имаше такова Алексей Петров днес щеше да е жив, както и Нотариуса, а отговорните – да са в ареста“, смята бившият вътрешен министър.

По думите му има пропуски в цялата верига.

„Големият проблем в системата за сигурност в България започна след 2013 г., когато беше закрито звеното в ГДБОП, тогава оперативните дела бяха прехвърлени в ДАНС. След това Прокуратурата ги иззе и повече не бяха видяни. Призовавам тези дела да бъдат разгледани, за да се види генезиса на организираната престъпност. Секторът за сигурност не бива да се разпарчетосва от различни партии, а да работи в интерес на държавния интерес. Трябва да се направи проверка на всички застояли производства. Така могат да излязат много от отговорите“, каза още Цветан Цветанов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X