https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПредсрочни избори, ако споразумението на ГЕРБ бъде отхвърлено?

Предсрочни избори, ако споразумението на ГЕРБ бъде отхвърлено?

Как ГЕРБ си представя работещо коалиционно правителство – това ще има в споразумението за съвместно управление, което партията на Бойко Борисов във вторник ще разпрати по мейлите на Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов.

Първо обаче ще го чуят депутатите, кметовете и активът на партията, която спечели изборите, но отстъпи правителството преди 9 месеца на “Продължаваме промяната” и “Демократична България”. Националното съвещание на партията ще се проведе в зала 6 на НДК в пълна прозрачност за медиите.

За новите 9 месеца ГЕРБ ще иска повече министри (Борисов вече говори дори за 50:50) и ясни ангажименти в социалната сфера, образованието и здравеопазването, за да може Мария Габриел като министър-председател да носи отговорност и да разчита на подкрепа вътре в ротационното правителство.

За игра на нерви до женския празник се готвят всички в (не)коалицията. Няколко от най-близкия екип на Борисов са автори на детайлното споразумение, което ще бъде огласено във вторник. 24 часа по-късно Николай Денков ще депозира оставката на своето правителство в деловодството на парламента и тя трябва да бъде придвижена за гласуване в пленарна зала от председателя на парламента Росен Желязков.

Това едва ли ще стане в сряда, 6 март, тъй като Борисов тръгва към Букурещ за конгреса на Европейската народна партия. Очевидно лидерът на ГЕРБ ще използва деня сряда, за да види през медиите реакциите на своите партньори. Мълчанието откъм неговата партия щяло да продължи, докато не се изясни дали са изчерпани всички възможности за коалиционно споразумение.

Затова и 90/10 са достигнали залаганията в ГЕРБ, че ще се стигне до предсрочни избори, тъй като диалогът между лидерите в (не)коалицията бил замрял. Габриел и Денков се явиха един до друг на всички официални събития за 3 март, не са регистрирани обаче телефонни обаждания или дискретни срещи на лидерите им.

Въпреки че Румен Радев преди дни обясни, че не мисли все още за служебно правителство, президентът намекна, че трудно би носил отговорност за премиер и министри, които променената конституция му отреди като екип, който да подготвя избори.

Отварям конституцията, чета възможностите, посочвам и карам поред – по домовата книга. Вече идва въпросът за отговорността. Кой носи отговорност? Не е ясно, обясни държавният глава от турския курорт Анталия.

Ентусиазмът за предсрочен вот през юни – заедно с европейския, или наесен бил охладен в редиците на “Промяната” след освиркването на Шипка на всички без Радев, сподели ключов депутат на Кирил Петков. Дори венците от БСП и “Възраждане” не бяха пожалени на върха от виковете на агитката, разположена на три нива, коментират репортери, отразявали церемонията. Сред шумните млади мъже, пред които се спря президентът, бе разпознат само Симеон Славчев от партията МИР.

Журналистите са категорични, че българите, които се качват на Шипка, са наистина хиляди, но с пъти по-малко от предишни години, защото вероятно не им се нрави разделението, което партиите и президентът направиха, пише “24 часа”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X