https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиГлеб Мишин представил фалшиви документи, за да удостовери български произход

Глеб Мишин представил фалшиви документи, за да удостовери български произход

Пред Дирекция „Миграция” чужденецът Глеб Мишин представя удостоверението си за раждане. В него са записани двамата му родители, майка му и баща му са руснаци. Глеб Мишин прилага и удостоверение за раждане на баща му, видно от което дядо му – Иван Михайлов, е българин. Родителите на дядото на кандидата са българи.

Това заяви Николай Николов, директор на дирекция „Миграция” към МВР, предаде БГНЕС.

Николов е на изслушване във временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства за дейността на Глеб Мишин, свързана с данни за евентуално осъществяване на неправомерно предоставяне на българско гражданство.

„Когато имаме данни за чужда държава, която разполага с някаква информация, ако е сигнал за забрана за влизане на територията на ЕС и е валидна, в такъв случай даваме отрицателно становище. Ако няма данни за лицето, даваме положително становище, т.е. не възразяваме лицето да получи българско гражданство”, обясни в началото на заседанието директорът на дирекция „Миграция”.

Николов подчерта, че от повече от 1 г. във връзка със засиления миграционен натиск към България и установената съпричастност на много чужди граждани към каналджийство, подпомагане преминаването и транспортирането през държавата, извършват и допълнителни проверки за лицата, които преминават през територията на страната чрез масивите на ГДОБ, Главна дирекция „Гранична полиция” и Главна дирекция „Национална полиция”.

„Дирекция „Миграция” е компетентният орган за издаване на разрешения за постоянно пребиваване”, уточни той.

По думите му в случая се полза една привилегия, въведена преди 4 г. по молба от работодателите, а именно лицата от българска народност да получават по облекчена процедура пребиваване, за да могат да участват на пазара на труда. „Чужденецът е представил документи, че трудов договор с български работодател, съгласно изискванията. Документи за това, че има възходящи родители от български произход и всичките изискуеми документи съгласно Основание 1. Но тъй като в неговия акт за раждане не фигурира, че той е роден записан българин, е искано становище от компетентния орган Държавна агенция за българите в чужбина, сега Изпълнителна агенция за българите в чужбина към МВнР. Той е представил всички документи, те са изразили компетентно становище, че лицето е от български произход и е разрешено постоянно пребиваване”, добави Николов.

Директорът на дирекция „Миграция” допълни, че когато лицето кандидатства за българско гражданство, от Министерство на правосъдието са преценили, че има нередности по тяхната автентичност. „Чрез нашата дирекция са изпратени на Националния институт по криминалистика. След извършване на експертна справка се установява, че те са подправени”, съобщи той.

Николов отбеляза, че Дирекция „Миграция” дава отрицателно становище вследствие на това на Комисията по българско гражданство и съответно на базата на това становище изготвят и заповед за отнемане правото на пребиваване на лицето, тъй като е предоставило неверни данни за получаването му. „Представеното свидетелство за раждане и свидетелство за брак са подправени и е прекратено постоянното му пребиваване на 13 февруари 2024 г.”, съобщи той.

Заповедта е съобщена по надлежния ред и е влязла в сила. „Лицето не се намира на територията на страната. Дирекцията в рамките на своята компетентност е въвела ограничителна заповед спрямо него”, каза още Николов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X