https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноНехранителните продукти, за които не подозираме, че имат срок на годност

Нехранителните продукти, за които не подозираме, че имат срок на годност

Повечето продукти, които често купуваме от магазина, имат срок на годност. Това най-често са хранителни стоки и други продукти за бита, които знаем, че е добре да използваме за определен срок от време, за да се възползваме максимално от качеството и безопасността им.

Но има и няколко нехранителни продукти, за които предполагаме, че може да използваме без ограничение във времето. Оказва се, че не е точно така.

8 продукта от бита, които също имат срок на годност:

1. Чай

Ако пием чай в пакетчета, вероятно имате поне няколко кутии вкъщи, които си седят от доста време, дори може би години. Мислим си, че щом са пакетирани, значи можем да ги съхраняваме дълго. Но не е точно така, пише lifestyle.bg. Препоръките са да се консумират в рамките на две години след отваряне на опаковката. Освен че могат да променят вкусовите си качества, вероятно ще станат жертва и на влагата.

2. Сапун

Блокчетата сапун, с които мием ръцете и тялото, също имат препоръчителен срок на годност. При някои той е оказан на опаковката, но ако не е, трябва да ги изразходваме в рамките на три години след датата на производство, защото губят част от свойствата си.

3. Спирала

Тъй като я слагаме на очите си, не бива да си правим експерименти. Ползваме я в рамките на три месеца след отваряне – ако преди това не е изсъхнала вече, разбира се.

4. Батерии

Батериите също имат срок на годност и е добре да го спазваме. В противен случай по батериите може да се наблюдава корозия или изтичане, а по-вероятно е и да не изпълняват функцията си както очакваме.

5. Хидратиращи продукти

Изненадващо или не, и те губят свойствата си, когато стоят дълго време отворени. Затова е добре да спазваме обозначението на опаковката и да ги използваме в рамките на година или две. А когато става дума за продукти за лице, препоръката е да ги подменяме дори на шест месеца, защото с всяко пипане в бурканчето вкарваме бактерии, съветва Reader’s Digest.

6. Паста за зъби

Надали ни се случва да я използваме прекалено дълго, но ако имаме някоя изостанала опаковка е добре да знаем, че се препоръчва употребата ѝ в рамките на две години след датата на производство. Най-вероятно няма да се развали, просто губи свойствата си.

7. Слънчеви очила

Сигурно имаме любим чифт, който носим години наред. Но е добре да знаем, че с продължителната употреба покритието на стъклата се надрасква и това води до намаляване на защитата, която осигуряват на очите ни. Затова е препоръчително периодично да си купуваме нови чифтове.

8. Столчета за кола

Това вероятно е от тези продукти, за които не сме се замисляли, че имат срок на годност и дори той е написан на самото столче – най-често между шест и 10 години. Причината е, че заради температурите в купето пластмасата губи своите свойства и столчето става по-несигурно. Това е последното нещо, което искаме да чуем за безопасността на най-беззащитния член от семейството си. Затова не е добра идея да ползваме столче втора употреба, особено ако е стояло по-дълго време.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X