https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоМВР събра над 2,5 млн. лв. от фишове и наказателни постановления на...

МВР събра над 2,5 млн. лв. от фишове и наказателни постановления на шофьори само за седмица

МВР събра над 2,5 млн. лв. от фишове и наказателни постановления само за седмица, съобщи Bulgaria ON AIR. 40% увеличение на събираемостта на глоби за нарушения на пътя отчитат от полицията. Данните показват, че новата система за информиране на шофьорите, които са се провинили на пътя чрез SMS, по Viber или мейл – има ефект.

“От 2011 година съществува Фонд за безопасност на движението и там се събират глобите от всички нарушения, които са заснети с камери, мобилни сrстеми. Фондът е направен, за да се използват повече технически средства и да се премахне корупционната практика”, обясни експертът по пътна безопасност Любка Маринова.

Фондът за безопасно движение по пътищата се управлява от МВР, в частност от министъра на вътрешните работи. Всяка година доклади и анализи показват за какво и къде отиват събраните пари от глоби и нарушения.

“За закупуване на нова техника, поддръжка, камери, мобилни системи. Акции по безопасност на движението, тестове за наркотици и алкохол”, уточни Маринова.

Според експерта се наблюдава спад на загиналите по-пътя у нас, но се увеличава друга тенденция.

“Катастрофите и ранените в тях се увеличават. Внедряване на повече техника води до намаляване на катастрофите”, заяви експертът по пътна безопасност.

В началото на месеца анализ на Европейския съвет нареди страната ни в челната тройка по опасни пътища. В тройката влизат още лидерът Румъния и Сърбия.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X