https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноНаблюдаваме спектакъл от небесни явления през март

Наблюдаваме спектакъл от небесни явления през март

През този месец ни предстоят много впечатляващи небесни събития, които ще озарят мартенското небе. Равноденствието ще бъде в 3:06 ч. UTC (Coordinated Universal Time) на 20 март (22:06 ч. ET (Eastern Time) на 19 март), като това е моментът, в който северното полукълбо навлиза в пролетта, а южното полукълбо навлиза в есента.

Този месец е и най-доброто време да видите най-малката планета в Слънчевата система. Меркурий ще бъде най-ярък и най-отдалечен от Слънцето, но двете събития не се случват на една и съща дата.

От 9 март Меркурий е най-ярък над хоризонта след залез слънце. Яркостта му ще достигне своя пик около седмица по-късно, но ще продължи да се отдалечава от Слънцето. Той ще достигне максималното си разстояние от Слънцето на 24 март, въпреки че ще бъде по-слаб, отколкото в средата на март, информира vesti.bg.

Ако нямате късмет с времето и нито една ясна вечер или ясен западен хоризонт, Меркурий ще достигне най-голямата си елонгация първо на 5 септември, а след това отново на 25 декември.

Юпитер ще бъде ясен и видим и в западното небе, а ако имате телескоп, можете да видите и планетата Уран. Двете планети ще се срещнат в небето в средата на април и през целия март ще можем да видим Уран, Юпитер и Меркурий в една линия.

Има още няколко небесни явления, които ще можем да наблюдаваме след залез слънце. Ще имаме шанс да видим фалшив здрач – вечерното копие на фалшивата зора – преди 21 март. Това, което ще наблюдаваме е зодиакална светлина, триъгълно сияние на запад, след като Слънцето е залязло. Тя се създава от прах в равнината на Слънчевата система и е най-ярка в зодиакалната лента – пътят на Слънцето и Луната през небето.

Поради ориентацията на земната ос по време на пролетта в северното полукълбо фалшивият здрав е по-лесно да се види след залез. През есента ще можете да го видите преди зазоряване. За южното полукълбо е обратното – там хората трябва да гледат на изток преди зазоряване, за да забележат тази фалшива зора. За зодиакалната светлина се нуждаете от ясна видимост на хоризонта с тъмно небе и без светлина в посоката (запад или изток), в която гледате.

Ако всичко това не ви е достатъчно, има още едно вълнуващо събитие за края на месеца: частично лунно затъмнение. През нощта между 24 и 25 март Луната ще премине през полусянката на Земята. Този тип затъмнение не оцветява Луната в червено, но в крайна сметка я прави да изглежда значително по-тъмна от обичайното пълнолуние.

Ще се вижда от Западна Европа чак до Източна Азия и Австралия, с най-добрата гледка (и най-лесните за наблюдение часове) в Америка. Цялото затъмняване и повторното осветяване продължава повече от четири часа. За жителите на Северна Америка две седмици по-късно ще има пълно слънчево затъмнение, което пресича континента от Мексико до Канада.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X