https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЛекарите не са длъжни да осигуряват на пациентите си достъп до е-досиетата...

Лекарите не са длъжни да осигуряват на пациентите си достъп до е-досиетата им

Личните лекари няма да са ангажирани да осигуряват достъп на своите пациенти до електронните им здравни досиета. Изключването им от предложените нормативни промени е разпоредено от ресорния министър в оставка Христо Хинков, съобщиха от здравното министерство, няколко часа след като от Българския лекарски съюз се обявиха против предложената допълнителна възможност.

Проектът на министерството предвиждаше възможност хората, които нямат електронен подпис, да влизат в пациентското си досие, като отидат на място при личния си лекар и получат техническо съдействие за сдвояване на мобилния си телефон с досието.

Същото съдействие е предвидено и остава в проекта от страна на служители в здравните инспекции и районните каси, както и клоновете на “Информационно обслужване”.

Предложеното “сдвояване” улеснява гражданите, но не поставя в риск личната им информация, тъй като служителите няма да имат достъп до електронното досие на съответния човек, посочиха от министерството.

По-рано от Лекарския съюз заявиха, че при този вариант има опасност от изтичане на чувствителна информация и че е крайно неуместно на личните лекари да се вменяват допълнителни задължения. Това “твърдо нежелание” да съдействат на пациентите е причина за разпореждането на министъра, обясниха от министерството.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X