https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеИнсулт покосява 50 000 българи годишно

Инсулт покосява 50 000 българи годишно

14 май e Eвропейският ден на осведоменост за инсулта. В България близо 50 000 българи годишно са получили инсулт. Страната ни е първите по смъртност в Европа.

Независимо, че по наша инициатива още през 2021 г. България се ангажира да приложи Европейския план за инсулт, до момента липсва национален стратегически документ, който да структурира целенасочени, ясни, прозрачни, измерими и съществени действия за справяне с проблема инсулт в страната, съобщават от Асоциацията за инсулт и афазия.

От там призовават всеки кандидат за предстоящите национални и европейски избори, както и всеки българин за отговорно и ангажирано отношение към инсулта.

По данни да Асоциацията едва 3% от от българите с инсулт получават модерно лечение.

Предложението на Национален план включва 20 точки, сред които:

Първична превенция и контрол на рисковите фактори, чрез национален скрининг на застрашените групи

Прилагане на програми за ограничаване въздействието и разпространението на рисковите фактори, като тютюнопушене, затлъстяване, повишено кръвно налягане и др.;

Национална програма за повишаване здравната грамотност на населението, включително въвеждането на информация за успешно организиране на здравословен начин на живот сред подрастващите.

Промяна на стандартите за допустимо количество сол в продуктите и намаляването на количеството сол особено в хляба и тестените изделия;

Ограничаване разпространението на енергийни напитки, напитки с добавени вещества и др., както и предлагането на храни с повишено въглехидратно съдържание на територията на училищата. Забрана употребата на подобни вещества на територията на учебните заведения.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X