https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоВоенните заводи ТЕРЕМ започват да произвеждат дронове-камикадзе

Военните заводи ТЕРЕМ започват да произвеждат дронове-камикадзе

Държавните заводи ТЕРЕМ започва да произвежда дронове тип “камикадзе“, разузнавателни дронове и мини дронове. Освен това военните заводи се насочват и към производството на снаряди калибър 155 мм (стандарт на НАТО), съобщи специализираното издание pan.bg, като се позовава на отговори от българското Министерство на отбраната.
От МО са обяснили, че по отношение на дроновете се търси партньорство с компании с опит и доказани решения.
“Насочили сме се към няколко класа БПЛА, както тип „камикадзе“, така и разузнавателни – основно в класовете FPV, коптери (различни класове) и клас “Мини“. Термините “собствено“ и “лицензно“ не са особено коректни. За всички проекти за нас е важно да има висока степен на локализация в България при интерес за придобиване, като в редица случаи говорим за съвместни разработки, но търсим да си партнираме с компании с опит и доказани решения“.
За производството на снаряди 155 мм държавните заводи си партнират с българска компания.
Към момента от МО не посочват какъв е капацитетът за производство на снарядите, тъй като това е търговска тайна.
“Това е търговска тайна, още повече, че очаквания за капацитета ще имаме, едва когато преминем към серийно производство. Партнираме си с българска компания. За момента не можем да използваме фондовете на НАТО и ЕС поради простата причина , че те изискват мултинационални проекти“,посочват от МО.
Украйна има остра нужда от подобни боеприпаси.
През януари 2024 г. пред ведомствени медии изпълнителния директор на ТЕРЕМ Холдинг Калин Димитров каза, че до няколко месеца компанията започва производство на бойни дронове.
Според неговите изявления първоначално компанията ще стартира сглобяване на безпилотни летателни апарати от части на външни доставчици, като идеята е по-късно да се овладее и производството им в структури на дружеството.
Бойната част (боеприпасът) ще е български и ще се произвежда в завода на ТЕРЕМ “Хан Крум“ в Костенец.
Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X