https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораГЕРБ представя управленската си програма

ГЕРБ представя управленската си програма

ГЕРБ представя управленската си програма на живо в София.

Съобразно пулса на времето и новите нужди сме се опитали да формираме нови послания спрямо документите, с които сме работили досега, каза Томислав Дончев, който откри събитието.

Ключовата ни политическа задача – да направим възможно политиките в сферата на образованието да не бъдат обект на дребнави политически спорове, добави Дончев и продължи: Трябва да си поставим амбициозната цел да догоним съседните ни държави, които са членки на ЕС, като Гърция и Румъния. Като общество и бизнес общност можем да си поставим подобна разумна цел. Да се съревноваваме и дори да достигнем и задминем нашите приятели, които са членове на ЕС.

Като приоритет №1 Дончев изведе образованието, а бившият образователен министър Красимир Вълчев се обяви за преход от знания към умения. Конкретно целите им са: мотивирани и добри учители, подкрепа и приобщаване на всяко дете, без неграмотни деца, нови и обновени детски градини и ясли. Като това предлагат да се постигне чрез насърчаване на дуалната форма на обучение и финансиране на ученическите практики, финансиране на класни стаи за дуалното обучение, повече изнесени класни стаи, кариерни форуми, национална стартъп конференция за ученици и нова програма за създаване на групи от млади лидери за ученици от 8 до 12 клас.

Бившата социална министърка Деница Сачева обърна внимание на проблемите на пазара на труда. И обясни, че тази тема следва образованието, защото трябва да има задълбочаване на връзката между образованието и пазара на труда. От ГЕРБ предлагат регулиране на приема в професионалното и висшето образование, преминаване към гъвкав класификатор на професиите, разработване на национални програми за кариерно ориентиране на учениците и др.

Присъединяването към еврозоната и ОИСР остават важни приоритети за ГЕРБ-СДС, припомни Деница Николова.

Повишаване на на производителността и продуктовата структура, извеждане на икономическия потенциал в регионите и подобряване на конкурентоспособността на бизнеса обеща тя в края на евентуален следващ пълен мандат на ГЕРБ.

Партията предлага създаване на 15 стратегически индустриални парка в страната, обновяване на закона за индустриалните паркове, дигиталност на услугите към инвеститорите, за да може всички дейности да бъдат обезпечени, както и насърчителни мерки за обмяна на опит между партньори.

Като първа стъпка към дигитализацията ГЕРБ предлага въвеждането на дигитален паспорт и дигитална самоличност чрез въвеждане на Закон за дигиталната самоличност, премахване на електронния подпис и лични идентификационни кодове. След това трябва да се въведе “дигитално гише”, т.е законодателна рамка, осигуряваща функционирането в пълнота на “Дигитална община” – интегриране на държавни регистри, изкарване и предаване на документи, напълно електронен прием в детски градини. На трето място поставят електронното връчване и плащане на глоби.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X