https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоРусе ще почете паметта на Христо Ботев с възпоменателна церемония

Русе ще почете паметта на Христо Ботев с възпоменателна церемония

С решение № 211 от 31 май 1993 г. на Министерския съвет 2 юни е обявен за Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, чиято памет се почита с вой на сирени. Затова всяка година точно в 12:00 часа сирените в цялата страна оповестяват преклонението пред паметта на героите. И тази година акустичният сигнал ще прозвучи в рамките на 2 минути.

Областният управител на Русе Драгомир Драганов вече утвърди план за подготовката и провеждането на процеса по задействане на сирените, които ще звучат с прекъснат сигнал. При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места, с изключение на влаковете, следва да спрат и да останат на място.

От 11:30 часа на 2 юни пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение ще се проведе възпоменателна церемония, организирана от Община Русе. По традиция церемонията ще започне с приемане на почетния караул от началника на гарнизона и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев. Негово Преосвещенство Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Негово Високопреосвещенство Наум и свещеници от Русенската света митрополия ще отслужат заупокойна молитва в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на отечеството. Слова ще произнесат кметът Пенчо Милков и областният управител Драгомир Драганов. Церемонията ще завърши с поднасяне на венци и цветя.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X