https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактора„Дунав мост 3“ става част от основната европейска транспортна мрежа

„Дунав мост 3“ става част от основната европейска транспортна мрежа

Третият мост над Дунав, който трябва да бъде изграден в района между Русе и Гюргево, ще бъде включен в основната европейска транспортна мрежа.

Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на Форум за свързаност 2024 г. По думите му, мостът ще стане част от новия приоритетен коридор „Балтийско море – Черно море – Егейско море“, с разширение до Украйна и Молдова.

Коридорът ще осигури връзка между трите морета и ще развие комбинираните товарни и пътнически транспортни потоци, допълва министърът, който взе участие във Форум за свързаност 2024 г. в Бургас. По думите му в контекста на променената геополитическа обстановка, е необходимо заедно с Румъния и Гърция, България да работи активно за подобряване на шосейната и железопътната свързаност в посока Север – Юг, което да даде възможност за бързо и сигурно преминаване на очаквания голям по обем трафик.

„В контекста на променената геополитическа обстановка, е необходимо заедно с Румъния и Гърция, да работим активно за подобряване на шосейната и железопътната свързаност в посока Север – Юг, което да даде възможност за бързо и сигурно преминаване на очаквания голям по обем трафик“, каза министърът. Той посочи, че транспортната свързаност е един от най-важните елементи на интеграцията. По думите му, коридор 8 ще има значителна роля за свързването на Черно и Адриатическо море, като пристанището в Дуръс ще служи като стратегическа връзка между италианските пристанища на Адриатика и българските пристанища на Черно море.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X