https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЗакриват таксиметрови стоянки в Русе

Закриват таксиметрови стоянки в Русе

Кметът на Община Русе, Пенчо Милков, внесе предложение до Общинския съвет за актуализация на местоположението, броя на местата и обозначаването на таксиметровите стоянки в град Русе. Това предложение е съобразено с оплакванията на гражданите и необходимостта от подобряване на организацията на таксиметровите услуги в града.

Проблеми и предложения

Съгласно член 47, алинея 1 от Наредба №34 от 6 декември 1999 година за таксиметров превоз на пътници, издадена от Министъра на транспорта, Общинският съвет е отговорен за определянето на броя, местонахождението и сигнализирането на таксиметровите стоянки на територията на общината. С Решение №1474, прието с Протокол №52 от 21 септември 2023 година, Общински съвет – Русе одобри актуализация на тези параметри.

При сигнализирането на стоянките се установи, че някои от тях се намират на неподходящи места, близо до жилищни сгради, което доведе до оплаквания от живущите за заети паркоместа, денонощен шум и замърсяване. Проблемните стоянки включват тези на изхода на хотел „Рига“ и на улица „Студентска“ (пред втори корпус на Русенски университет).

Закриване и корекции

В предложението на кмета се предвижда закриване на таксиметровите стоянки на улица „Рига“ (странично при блок „Ивайло“) и на булевард „Гоце Делчев“ преди булевард „Васил Левски“ (на уширението срещу улица „Генерал Кутузов“).

Освен това, някои стоянки ще бъдат коригирани поради недостатъчна дължина на участъка от улицата за обозначаването им според нормативните изисквания. Това включва стоянките на улица „Цар Калоян“, улица „Чипровци“ (до стадион „Дунав“), булевард „Липник“ (пред блок „Чавдар Войвода“) и улица „Гео Милев“.

Промяна в местоположението

Предвижда се и преместване на някои таксиметрови стоянки. Стоянката на улица „Студентска“ ще бъде преместена на улица „Янтра“ пред търговските обекти срещу втори корпус на Русенски университет и ще функционира в часовете от 07:00 до 19:00 часа. Стоянката от улица „Цветница“ ще бъде преместена на улицата между блок БДЖ и Покрит пазар, а на булевард „Христо Ботев“ ще бъде обособена нова стоянка преди изхода от Печатни платки.

Заключение

Тези корекции са обсъдени и уточнени с представители на по-големите таксиметрови фирми, ползватели на стоянките, и са приети на редовно заседание на Общинската комисия по безопасност на движението по пътищата, проведено на 30 април 2024 година.

Кметът Пенчо Милков уверява, че предложението е основано на принципите на прозрачност и публичност и няма да бъде в разрез с правото на европейската общност. Целта е да се изпълнят законовите изисквания и да се намалят проблемите на град Русе, свързани с липсата на свободни паркоместа, нарушаването на спокойствието около жилищните сгради и замърсяването в района.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X