https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЕвростат: Румънците значително повишават стандарта си на живот, българите изостават

Евростат: Румънците значително повишават стандарта си на живот, българите изостават

България запазва за поредна година своето последно място в Европейския съюз по стандарт на покупателната способност. От данните на Евростат се вижда, че стойността на стоките и услугите, които българите могат да си позволят с доходите си, е 64% от средното за Европейския съюз ниво.

Въпреки че брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението по паритет на покупателната способност нараства с 2 пункта, България изостава все повече от своята северна съседка. За последната година показателят на Румъния се е повишил с 5 пункта до 80%.

България отчита постоянно подобрение в показателите за конвергенция в последните две десетилетия и като догонваща страна нейният темп на растеж изпреварва средния за Европейския съюз. Така БВП на човек по паритет на покупателна способност в България се покачва от 39% преди членството в ЕС до 64% през 2023 г. За същия период Румъния се справя много по-добе – от 40 през 2006 г. на 80% през 2023 г. С други думи – гражданите на Румъния повишават стандарта си на живот по-бързо от българите.

Предпоследни по стандарт на живот отново са гърците. Тяхното ниво на БВП на човек по паритета на покупателната способност се запазва на 67% за 2023 г., колкото бе и през предходната.

Минимален спад в стандарта на живот пък се отчита при част от най-богатите страни в Европейския съюз, включително скандинавските, Люксембург, Дания, Белгия и други.

Ако излезем от рамките на ЕС, се вижда, че стандартът на живот в България е по-висок от този в страните-кандидати за членове на Блока, което допреди пет години не бе така. Извън Европейския съюз покупателната способност в Сърбия расте с 2 пункта до 46%, а в Северна Македония пада с 1 пункт до 41% от средната за ЕС, а най-висока се отчита в Черна гора – 52%. Стандартът на покупателната способност в Албания и Босна и Херцеговина е най-нисък – 35% от средния за Европейския съюз, информира Economic.bg.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X