https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоСофия Прайд 2024 ще се проведе днес на площад Батенберг

София Прайд 2024 ще се проведе днес на площад Батенберг

София Прайд 2024 ще се проведе днес, 22 юни, на площад Батенберг. Вратите на най-голямото събитие в подкрепа на човешките права отварят в 14:00 часа, а концертът ще започне в 16:00 часа. Мирното протестно шествие по улиците на София, което се провежда за 17-та поредна година, ще започне от площад Батенберг след 19:00 часа.

Поради очакваните високи температури в събота е препоръчително участниците да носят шапки и слънцезащита. Ще има осигурена достатъчно вода. През последните издания на Прайд досега инциденти не са се случвали, заради добрата координация със СДРВ и допълнителна охрана. Все пак за безопасно придвижване до събитието от Прайд препоръчват участниците да се движат на групи, без да показват аксесоари, асоциирани с ЛГБТИ+ общността, както и да използват градски транспорт или такси при придвижване до събитието и след него. Участниците в София Прайд са приканени да не провокират или отговарят по никакъв начин на провокации от хора извън шествието.

Сцената на София Прайд 2024 ще посрещне едни от най-хитовите и популярни артисти в България – Мила Роберт, Дара Екимова, Лидия, Михаела Маринова, Venci Venc’, Ирина Флорин, Ваня Щерева, рок групата Overhook, певицата YVA и украинският певец Орфи. Организаторите за втора поредна година ще даде възможност на млади артисти да се изявят и да пеят пред хиляди. Тази година това са магнетичната певица GABÓ, завладяващото трио VIVA, алтернативната и винаги готова да разбива клишета Elittna, харизматичните артисти Yasen и Робин, представляващи модерната поп музика в България и първата оперна певица в историята на София Прайд – Рая-Христина Вътева.

Тази година кампанията на София Прайд “България е и нашият дом” търси прочит на темата за родолюбието и националната принадлежност в контекста на ЛГБТИ+ общността в България и хората, които подкрепят правата им. 8 успели в своята сфера професионалисти застават с лицата и имената си на билборди в София като част от кампанията. Историите им ще бъдат разказни дигитално в профилите във Фейсбук и Инстаграм на София Прайд в следващите дни.

Сред личностите, които се включват в кампанията, са доктор Мирослав Ангелов – лекар кардиолог, доктор Мила Бобадова – ветеринарен лекар, Драгомир Симеонов – юрист, Клемон Боло-Суков – преподавател по народни танци, Красимира Хаджииванова – съосновател на платформата “Майко Мила”, Надежда Рангелова-Бояджиева – животновъд и активист за детско здраве, Симона Методиева – социален педагог и Александър Миланов – медицински работник.

София Прайд се организира от фондация GLAS, съвместно с фондациите Bilitis, ЛГБТИ Действие и Български хелзинкски комитет. Събитието през 2024 е подкрепено от Български фонд за жените, Посолство на САЩ в България, Посолство на Австралия, Посолство на Австралия, Посолство на Великобритания, Посолство на Кралство Нидерландия и компаниите Mastercard, Paysafe, Progress, Absolut, Accenture, IBM, Ingram Micro, EY, HP Enterpise, Sutherland, Kin+carta, WorkNomads LAB Hotel, Fashion Days, Sensata и Grand Hotel Millennium.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X