https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораБСП: Имаме зрелостта да се опитаме да бъдем проводник на диалог

БСП: Имаме зрелостта да се опитаме да бъдем проводник на диалог

БСП е готова да бъде балансьор и да опита да състави правителство с третия мандат. В същото време обаче и не се плаши от избори, защото това можело да позволи на партията да повиши резултата си. Това стана ясно от думите на и.д. председател на БСП Атанас Зафиров пред президента Румен Радев.

В този час държавният глава провежда консултации за съставяне на правителство със социалистите. По-рано той се срещна с “Възраждане”. Лидерът им Костадин Костадинов излезе със своя формула за следващо управление – обединение между партиите извън ГЕРБ и ДПС, като по въпросите, по които мнението на формациите в него се различават, да се провеждат референдуми.

В понеделник президентът се видя и с ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще предложи правителство на малцинството. ДПС са склонни да го подкрепят, а ПП-ДБ категорично отказват.

“Аз вярвам, че следите консултациите. По време на тях се очертаха няколко възможни подхода за разплитане на политическия възел в България – от правителство на малцинството (така, както изрази намерение първият мандатоносител) при невъзможност да формират достатъчно ясно изразено мнозинство в българския парламент, през програмно правителство на експертна основа с широка парламентарна подкрепа, и това, което днес от “Възраждане” обявиха – ясно изразена антиГЕРБ-ДПС коалиция. Въпреки предизвикателният момент, в който се намира вашата парламентарна група, вие сте най-старата системна партия, с богат парламентарен опит, вие как гледате на възможностите за излизане от политическата криза? Аз съм убеден, че вие като партия с огромен опит, имате и ваши виждания, ваша формула – или за подкрепа на някой от тези варианти, или сте готови да представите и някой по-амбициозен план”, обърна се към представителите на БСП Радев.

“Преглеждах архивите от последните ни срещи. Имам около 15 тефтерчета като спомен от тези консултации и безкрайни разговори, които водихме в последните две години. Тази иначе симпатична книжка е една много точна илюстрация на ужасяващата политическа криза, в която се намира обществото ни в последните години. Тя, разбира се, е икономическа, социална, демографска, рискува да прерасне и в конституционна с оглед на нескопосаните поправки, които бяха направени. Но преди всичко, това е и криза на доверие – в институциите, към парламента, а за съжаление, вече и към парламентаризма. Тя се показва с изключително ниската избирателна активност”, обърна се към президента Атанас Зафиров, временно изпълняващ длъжността на лидер на БСП след оставката на Корнелия Нинова.

Всичко това е съчетано с допълнителни предизвикателства – икономически, технологични, екологични. Всичко това са неща, които няма да ни чакат да си решим нашите вътрешни проблеми. Имаме и Ако трябва да бъда откровен, в тази тежка ситуация пред нас има два пътя. Единият е много удобен – да бъдем страничен наблюдател, опозиция, от която нищо не зависи. Другият път е да участваме в тези процеси и сме реалисти по отношение на резултатите, които получихме, продължи той.

Ние сме партия с дълъг, може би най-дълъг от новите партии, политически и парламентарен опит. Продължаваме да смятаме, че изборите не са добро решение и трябва да работим за формиране на една разумна, пробългарска, устойчива власт. Имаме зрелостта да се опитаме да бъде проводник на един такъв диалог и да бъдем балансьор. През годините стоим достатъчно далеч от всякакви залитания във вътрешнополитически и външнополитически план, допълни той.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X