https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноПремахват високосната секунда до 2035 година

Премахват високосната секунда до 2035 година

Времето на високосната секунда изтече. Международна коалиция от учени и правителствени агенции гласува за оттегляне на датираната система за отчитане на времето, която официално ще приключи през 2035 г.

Решението беше взето по време на обща конференция във Франция, организирана от Международното бюро за мерки и теглилки (BIPM), организацията, отговорна за глобалното измерване на времето, пише Meteo Balkans.

Подобно на високосните години, високосните секунди са мярка за време, която се добавя периодично към часовниците, за да компенсира разликата между астрономическото време (Универсално време 1 или UT1), известно още като въртене на Земята , и координираното универсално време ( UTC), който се основава на атомния часовник.

„Тъй като въртенето на Земята продължава да се забавя, тя натрупва една минута закъснение всеки век и един час закъснение за 5000 години“, каза Патриция Тавела, директор на отдела за време на BIPM. Така е изобретена високосната секунда.

Въведени за първи път през 1972 г., високосните секунди отдавна са проклятието за съществуването на хронометристите и все повече са подложени на натиск за елиминиране, тъй като широко използваните технологии, като сателитна навигация, компютърни мрежи, телекомуникации и авиация, все повече изискват изключителна точност при отчитането на времето.

При създаването си преди 50 години към атомната скала на времето бяха добавени 10 високосни секунди. В годините след това са направени още 27 добавки, когато двете системи за време се отдалечават с повече от 0,9 секунди, според The ​​New York Times.

Добавянето на високосни секунди създаде собствен набор от проблеми и може да доведе до технически трудности, които могат да засегнат всичко – от финансови транзакции до предаване на енергия – дори как астрономите настройват своите телескопи.

„Високите секунди могат да бъдат източник на повреда и аномалии в компютърните системи“, каза Тавела.

Като пример Тавела посочи авиационната индустрия, която разчита в голяма степен на точното отчитане на времето, за да планира маршрутите на полетите по целия свят.

„Поради високосната секунда авиокомпаниите са имали проблеми с планирането на полети поради разлика във времето“, каза Тавела, тъй като различни изчислителни мрежи са разработили свои собствени методи за добавяне на допълнителни високосни секунди. „Можете да изпитате грешки, ако няма международна синхронизация при прилагане на високосната секунда.“

Тавела бързо отбеляза, че обикновеният човек най-вероятно „няма да забележи промяната“ и че вместо добавяне на секунди на годишна база, новата методология ще включва комбиниране на секунди в продължение на век или повече.

„Във всеки момент, когато има отместване от една секунда, можем да го оставим, докато не стане една минута или повече и след това да накараме времето да се променя всеки век или повече“, каза Тавела.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X