https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноАнтичната статуя на бог Хермес, открита край Рупите, датира от II век

Античната статуя на бог Хермес, открита край Рупите, датира от II век

Античната мраморна скулптура на бог Хермес край Рупите датира от около II век. Тя е открита от археолози при разкопките в античния град Хераклея Синтика.

Статуята преживява тежко земетресение. На мястото на разкопките са намирани стъпала и поставки от големи мраморни статуи, но находката изненадва археолозите.

„Статуята е създадена около II век, ще можем да го уточним, след като бъде извадена и почистена от реставратори. В края на IV век тежко земетресение удря града, а малко преди това християнската религия е обявена за единствена. Хераклейци са си тачили старите богове и са скрили статуята в големия канал на града, затрупали са я с пръст и така са се разделили със своето езическо минало“, разказва ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински.

Според експертите находката е уникална за цяла България. Статуята е с ръст по-голям от човешкия – 210 см, тъй като е божество.

„Говорейки за този иконографски тип скулптури на Хермес, той е популярен през II век и то особено в Македония и в Гърция, които са част от римската империя по това време. Те са римски копия на много по-ранни древногръцки образци, смята се, че са на бронзова статуя, създадена от известния скулптор Поликлет“, посочва ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински.

По-опростени са римските копия, липсват специфични атрибути за Хермес, но тези копия, оцелели до нас, са малко. Има в Лувъра, в Мюнхен, в Атина и ето, че и при нас се появи. В случая тази статуя е наистина много добра находка, радвам се, че не ни намери и намери своето достойно място в музея в Петрич“, допълва проф. д-р Людмил Вагалински.

По думите на д-р Вагалински Хермес е бил доста почитан в Хераклея Синтика и са намирани много бронзови статуетки по време на разкопки.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X