https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоБлестящо представяне на ТС „Импулс“ и ФТС „Зора“ на фестивал в Чанаккале

Блестящо представяне на ТС „Импулс“ и ФТС „Зора“ на фестивал в Чанаккале

Танцово студио „Импулс“ и ФТС „Зора“ към Общински младежки дом Русе се завърнаха от участието си в Международен фестивал за традиционни танци и музика „Троя“ в град Чанаккале, Турция. Събитието се проведе от 1 до 5 юли на специално построена сцена до емблематичния троянски кон на брега на Чанаккале. Пътуването на двете танцови студиа беше финансирано от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“.

Фестивалът няма конкурсен характер и негова цел е да събере различни групи от различни страни заедно, за да покажат и популяризират своята култура и нация чрез танци, музика и интересни национални носии. В тазгодишното издание участваха фолклорни танцови и хорови групи, оркестри, мажоретни състави, детски и младежки групи от България, Турция, Украйна, Молдова, Босна и Херцеговина, Сърбия и Индонезия.

В две поредни вечери фестивалната програма започваше с пищно дефиле по улиците на Чанаккале. Съставите се включваха с традиционни костюми и национални флагове и накрая всеки състав се представяше на сцената. ТС „Импулс“ участва с две от своите групи – „Лолипоп“ и „Напреднали“, които представиха съвместен блок от танци в концертните вечери. ФТС „Зора“ представи програма от танци, специално подготвена за фестивала. Изпълненията на двата състава се радваха на бурни аплодисменти и поздравления към ръководителите. Всяка от фестивалните вечери завършваше с официално закриване, на което ръководилите Петя Бонева и Милена Лазарова (ТС „Импулс“) и Ренета Стефанова (ФТС „Зора“) бяха специално отличени с плакет и грамота за участие.

В последната вечер на фестивала, организаторите поканиха всички състави на гала вечер, в която участниците изучаваха танци на различните държави и размениха подаръци с организаторите.

В съпътстващата програма ръководителите, заедно с директора на Общински младежки дом Русе – г-жа Красимира Николаева, посетиха Общината на Чанаккале и участваха в среща с представители на администрацията на града. Не на последно място, участниците от Русе имаха възможност да опознаят града и културата. Танцьорите от ТС „Импулс“ и ФТС „Зора“ споделиха, че се завръщат с незабравими спомени от преживяването.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X