https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораНа 16 юли БНБ се произнася по казуса "Андрей Гюров"

На 16 юли БНБ се произнася по казуса “Андрей Гюров”

На 16 юли Управителният съвет на БНБ ще вземе решение по казуса с подуправителя Андрей Гюров. Това съобщава управителят на централната банка Димитър Радев в интервю за БТА.

Той се заплете, след като Антикорупционната комисия излезе с решение за несъвместимост на Гюров със заеманата от него позиция в централната банка, което той в момента обжалва.

“Управителният съвет на банката e задължен да образува производство и да се произнесе по казуса в двуседмичен срок, но не по-късно от първото редовно заседание на съвета, което е на 16 юли”, уточнява Радев.

По закон, УС не може да не признае акт на компетентна институция, каквато е Антимонополната комисия, казва още Радев. И обяснява, че „подобно развитие би имало не само правни, но и политически измерения в контекста на политическите дебати за регулаторните и правоприлагащите органи. Въвличането в подобни политически дебати е нещо недопустимо за независима, професионална и деполитизирана институция, каквато е БНБ”.

Управителното тяло на централната банка обаче трябва да прецени решението на комисията дали и доколко е основание за освобождаване на негов член, което се извършва по процедурата по чл. 14, ал. 2 от Закона за БНБ, която въведена с една от последните промени в закона.

Този член предвижда предсрочно освобождаване при две хипотези: ако не отговаря на изискванията, необходими за изпълнението на неговите задължения, или ако е признат за виновен за извършено сериозно нарушение.

На свой ред, засегнатият от решението не може да бъде освободен предсрочно от заеманата длъжност без решение на компетентния съд, в случая Върховния административен съд, обяснява процедурата Радев.

И резюмира: решение за освобождаване на Гюров може да вземе „ единствено органът по избора, а това е парламентът. БНБ само установява дали наличието на несъвместимост е основание за освобождаване на негов член”.

От което следва, че „при произнасяне на съда против акта за освобождаване г-н Гюров ще продължи своя мандат, при потвърждаване на акта за освобождаване той ще бъде внесен за окончателно решение от парламента”.

В заключение, управителят добавя, че тъй като решението на този случай ще създаде „прецедент за решаването на подобни казуси в бъдеще… се полагат сериозни усилия с юристите на БНБ и в консултации с водещи юристи извън банката нашето участие в този процес да бъде безупречно от юридическа гледна точка.

Пак според закона, самият Гюров ще участва в заседанието на УС на 16 юли, но няма право да гласува.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X