https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноНай-опасният предмет в света е в Чернобил и може да ни убие...

Най-опасният предмет в света е в Чернобил и може да ни убие за 5 минути

Може да звучи свръхестествено, но има един съвсем реален предмет, който е толкова смъртоносен, че дори да го погледнем, може да ни убие. След прекарани едва 5 минути в стаята с така наречения “Слонски крак” ще ни остават само два дни живот.

Този мистериозен обект представлява широка 2 м буца втвърдена лава, образувана от разтопената сърцевина на ядрения реактор в Чернобил. Заради силната й радиация са направени само няколко нейни снимки. Дори и сега, почти 40 години след тези събития, стъпването в помещението, където е “Слонският крак” може да бъде смъртоносно, а силната му радиация ще тлее още векове наред.

На 26 април 1986 г. реактор № 4 в Чернобилската атомна електроцентрала в Украйна получава неочакван рязък прилив на енергия. Впоследствие помощните процедури за аварийно изключване се провалят и температурата в ядрото му се повишила още повече. Това накарало водата, която го охлаждала да започне да се изпарява, което увеличило налягането в реактора и стените му започнали да се пропукват. Скоро след това съоръжението избухнало и причинило най-голямата ядрена катастрофа в историята на човечеството.

През онази далечна есен, докато аварийните екипи се борели да ограничат радиацията, те открили, че камерата под реактора се е превърнала в едно от най-опасните места на планетата. Той се бил нагорещил до такава степен, че стоманата и бетонът, използвани за защитата на ядрото му, се разтопили в радиоактивна лава. Докато си проправяла път през тръбите на реактор №4, тя поемала още компоненти, променяла се и се превръщала в сложна каша от радиоактивни химикали. Когато сместа от пясък, бетон и ядрено гориво най-накрая се охладила, тя се втвърдила в нов материал, наречен корий. Едно от парчетата на корийя, което паднало в парния коридор под реактора, станало известно като “Слонския крак” поради характерната си форма.

През 1986 г. той е излъчвал 10 хил. рентгена (мярка за радиация) на час – около 1000 пъти повече от дозата, необходима за причиняване на рак. За сравнение, един час облъчване с това ниво е равносилен на четири и половина милиона рентгенови снимки на гръдния кош. При 30-секундно облъчване в рамките на една седмица ще изпитваме замайване и умора. Ако останем в стаята с радиоактивната буца само две минути, клетките ни ще започнат да се разпадат, а след четири ще започнем да повръщаме, ще имаме диария и треска. А само за петминутен престрой пред слонския крак е почти сигурно, че ще умрем в рамките на два дни.

Когато екипът по почистването, наречен “Ликвидатори”, пристигнал, установил, че “Слонският крак” все още е твърде радиоактивен, за да се приближат до него. За това с помощта на набързо сглобен фотоапарат на колела екипът успява да направи снимка на токсичната лава. Десет години по-късно Министерството на енергетиката на САЩ, което иска подробно да документира Чернобил, успява да получи няколко снимки на “Слонския крак.

На някои от изображенията се вижда мъж в оранжева жилетка, за когото се смята, че е заместник-директорът на “Обект подслон” Артур Корнеев. Той се е снимал до радиоактивната буца с помощта на фотоапарат със закъснител, за да ограничи излагането си на радиация. По това време кориумът излъчвал около една десета от радиацията, която е отделял първоначално. Артур действително оцелява след досега си до радиоактивната лава, като прави стотици пътувания до мястото на чернобилската авария и я вижда повече отколкото всеки друг човек на планетата. През 2021 г. според местен вестник той все още е бил жив и здрав в Украйна, но към днешно време не е известно какво се е случило с него заради бушуващият военен конфликт.

Въпреки това дори 500 секунди излагане на радиацията на кориума биха предизвикали лека лъчева болест, докато един час би бил фатален. Равнището на излъчване в близост до “Слонския крак” остава толкова високо, че пречи на филма, използван за заснемането му. През 2016 г. над реакторите е поставено бетонно-стоманено укритие, наречено “Нова безопасна зона”, за да се предотвратят изтичания на опасни вещества. То беше подсилено със стоманена конструкция, за да се гарантира, че урановият прах няма да се разпръсне в случай на нова експлозия.

Кориумът е много рядък изкуствен елемент. Създаван е само пет пъти в историята и никой не е съвсем сигурен как ще се промени “Слонският крак” с течение на времето. Въпреки че ядреният материал бавно се охлажда, той вероятно ще остане опасен още много години.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X