https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеБатериите на електрическите коли и телефоните могат да причинят рак

Батериите на електрическите коли и телефоните могат да причинят рак

Батериите, намиращи се в мобилните телефони, електрически автомобили и повечето съвременни уреди, съдържат токсични “вечни химикали”, които трайно остават във въздуха и водата, твърди ново проучване.

Учени от САЩ са открили, че презареждаемите литиево-йонни батерии отделят вредни вещества (наречени PFAS) в околната среда по време на производството и след изхвърлянето им. PFAS се наричат ​”вечни химикали”, защото никога не напускат тялото, след като бъдат консумирани, пише Dailymail.

Те са свързани със сериозни здравословни проблеми, включително рак, висок холестерол, намалена бъбречна функция, заболяване на щитовидната жлеза, ниска плодовитост, проблеми с имунната система и бебета с ниско тегло при раждане. Има опасения, че могат да повлияят на растежа, ученето и поведенческото развитие на децата.

PFAS химикали вече са открити в хранителни продукти, включително пресни плодове и зеленчуци, в резултат на замърсяване с пестициди .

Химикалът, предизвикващ особено безпокойство, се нарича бис-перфлуороалкил сулфонимид (бис-FASI), който в момента не е регулиран, но е установено, че е също толкова токсичен, колкото и прословутата PFOA , която се намира в пестициди, водоустойчиви покрития и някои видове бои.

Литиево-йонните батерии се използват в електрическите автомобили, мобилните телефони, медицински устройства, смарт часовници, лаптопи и друга електроника.

Само пет процента от литиево-йонните батерии се рециклират, а прогнозите са, че до 2040 г. около осем милиона тона отпадъци ще се окажат на сметищата.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X