https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоДелят на две Закона за движението по пътищата

Делят на две Закона за движението по пътищата

Нов Закон за движението по пътищата и друг, рамков – за пътнотранспортната система, предлага Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата”. Тя е публикувала за обществено обсъждане консултационни документи по двата проектозакона.

Това не е първият път, когато този закон се дели. През 2018 г. той се разтрои на три проекта на отделни закони, които стигнаха до обществено обсъждане.

Тогава отново първият беше Закон за движението по пътищата, вторият – за водачите на моторни превозни средства, и третият – за пътните превозни средства. След дългото им писане и обсъждане така и не се стигна до приемането им от тогавашното правителство, а след това и от парламента.

Сега идеята е законите да са два. В мотивите на агенцията се казва, че трите закона, които регламентират политиката по безопасността, са Законът за движение по пътищата, Законът за пътищата и Законът за автомобилните превози.

През периода 2014 – 2023 г. първият е променян 50 пъти, вторият – 23 пъти, и третият – също 23 пъти. Честите изменения са индикация за това, че законите не уреждат първично изцяло всички обществени отношения. Промените невинаги водят до своевременно актуализиране на подзаконовата нормативна уредба. Пример за това е действащият в момента Правилник на прилагане на Закона за движението по пътищата, чието правно основание за издаване е отмененият вече закон.

Освен това към всеки от тях има много подзаконови нормативни актове, общо това са 70 наредби.

Според агенцията големият обем от подзаконови нормативни актове създава трудности при прилагането им както от страна на администрацията, така и от страна на участниците в пътнотранспортната система.

“Предложението за промени в законодателството и разделянето на Закона за движението по пътищата в два законопроекта целят яснота и структуриране. В Закона за движението по пътищата да останат само правилата за движение, контролът и административно наказателните разпоредби. Така той ще е по-кратък и разбираем за всички участници в движението.

Вторият законопроект, за пътнотранспортната система, е рамков. Целта му е да систематизира връзките и взаимодействията между тези отделни елементи в системата човек – път – автомобил и да определи ясно отговорностите на институциите по отношение на всеки един от тях”, поясни Малина Крумова, председател на Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата”.

Според нея в този закон ще се уредят регистрацията, техническата изправност на автомобилите, обучението на водачите, като ще се попълнят някои празнини, например за сервизната дейност.

В него ще е и редът за обучение на кандидатите за книжка, правилата за автошколите, изпитите. Ще се регламентират и ролята на инфраструктурата и отговорността на стопаните на пътя към безопасността на движението.

“Важно е да се определи ясно и непротиворечиво взаимодействието между отделните системи, които въздействат върху пътнотранспортния травматизъм”, казва тя.

Целта на двата законопроекта е създаване на трайна, устойчива и разбираема за участниците в движението по пътищата нормативна уредба. Тя трябва да отчита пътнотранспортната обстановка и да позволява лесно идентифициране на нарушенията.

Друга голяма цел е опазване на живота и здравето на участниците в движението, улесняване на придвижването и опазване на имуществото, намаляване на травматизма по пътищата и на социалните и икономическите загуби за обществото. Очакваният резултат е намаляване на броя на жертвите и на нарушенията на правилата.

Очаква се, че по-бързото и ефективно налагане на санкции и събиране на глоби ще дисциплинира водачите.

Предвижда се свързаност на информационните системи на различните държавни структури, за да се подобри контролната дейност.

Смята се, че ще се създадат условия за повишаване на безопасността на уязвимите участници в движението по пътищата като велосипедисти, пешеходци и пътници.

За предложения към законовите промени се дава 14-дневен срок.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X