https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоБалетен галаконцерт ще се състои на площада пред Държавна опера - Русе...

Балетен галаконцерт ще се състои на площада пред Държавна опера – Русе на 23 юли

На 23 юли, вторник, от 20.30 часа, на площада пред Русенската опера, русенци ще имат възможност да преживеят едно пиршество на танцовото изкуство, въплътено в пищно и разнообразно балетно дефиле от най-ефектните номера от продукциите на Балета на Русенската опера!

Събитието е част от летния фестивал на Община – Русе “Сцена под звездите” – 2024.

“ В Балетния галаконцерт от фестивала “Сцена под звездите” на 23 юли, сме включили класически падьодьота, вариации и характерни танци от най-известните балетни творби на Чайковски, Минкус, Адам, Глазунов, сред които “Жизел”, “Спящата красавица”, “Дон Кихот”, “Раймонда” и разбира се вечния умиращ лебед на Сен Санс.

Въобще ценителите ще се докоснат до бисерите, коронните номера от шедьоврите в танцовото изкуство!

Тази година ще покажем и “Монолог на Айша” от балета “Гаяне” на Арам Хачатурян, наистина много красива музика.

Включили сме и индуски танц от балета “Баядерка”, който не танцуваме в самия спектакъл.

Ще се изяват солистите и танцьорите от цялата балетна трупа на Русенска опера.

Иначе завършваме един много силен сезон на балетната трупа на Държавна опера – Русе, в който направихме три премиери.

Започнахме с “Кармен” с хореограф Наталия Осипова, последван от “Калиопа” , сътворен от нашия съгражданин маестро Емил Табаков и с хореограф Константин Уралски, който представихме на Международния фестивал Мартенски музикални дни. Накрая завършихме с един проект, изцяло насочен към темата за пожара в Русенска опера, чийто спектакъл се танцува на нашата сцена, въпреки, че тя е непригодна към момента. Получи се наистина вълнуващо събитие, в което участва целият състав на Операта – хор, солисти, балет, оркестър и Детската опера.

С този проект, заедно с оркестъра ще открием и новия юбилеен сезон на Държавна опера – Русе, на 10 септември тази година.

Не мога да пропусна и успешните турнета на балетната ни трупа през настоящия сезон.

През декември месец отново посетихме Литва и Латвия с балетите “Дон Кихот” и “Лешникотрошачката”. Публиката ни посрещна изключително горещо, много ни аплодира, салоните бяха препълнени и за нас беше истински празник!

След това направихме национално турне с балета “Кармен” във Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора, като завършихме на крепостта Царевец във Велико Търново на фестивала “Сцена на вековете” отново с този спектакъл.

Благодаря за всички тези възможности и спечелени творчески предизвикателства!”

Това довери в паузата на репетициите за предстоящия Балетен галаконцерт от фестивала “Сцена под звездите”, ръководителя на балетната трупа на Държвна опера – Русе Весела Василева.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X