https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноМладото поколение заменя смартфоните с "прости телефони"

Младото поколение заменя смартфоните с “прости телефони”

Средностатистическият тийнейджър получава около 237 нотификации на ден и прекарва над 4 часа пред телефона си. Това твърди проучване на “Комън Сенс” (Common Sense) от 2023 г. Участващите в проучването признават, че смартфоните имат пристрастяващ ефект и че често изпитват трудност да се откъснат от социалните мрежи.

“Младото поколение възприема технологиите по различен начин от предходните поколения. Те не познават време без телефони. Светът си мисли, че всичко винаги трябва да се усъвършенства и да върви напред, но представителите на поколението Z усещат какъв ефект оказват технологиите върху психическото им състояние”, коментира пред “Фаст Компъни” (Fast Company) Андрей Тюкавкин, творчески директор на кампанията “The Boring Phone”.

Докато пазарът на смартфони е изправен пред пренасищане, младите се стремят да използват телефоните си все по-малко, твърди журналистът Ема Варди от Би Би Си (BBC). Приложения, които ограничават времето на екрана, е един от начините за справяне с пристрастяването към технологиите, но някои подрастващи избират по-директен метод, като заменят смартфона си с “прост телефон”.

Прости телефони е общоприет термин за телефони с основни функции като обаждане, изпращане на съобщения и настройка на аларми. Телефоните с копчета например също биват избирани от поколението Z (родени 1997-2012г.) като устройство, с което да преборят зависимостта си от социалните мрежи. Но тези телефони не притежават някои други функции като GPS, музика и камера.

Dumbpone устройствата се стремят да предоставят баланс между двата полюса. Съществуват няколко вида, но продуктът успява да осигури базови функции като обаждания и изпращане на есемес, но и част от функциите на един нормален смартфон.

“Dumbwireless” е американска компания, специализирана в продажби на устройства за хора, които искат да намалят времето си пред екрана. Компанията съобщи в “Ню Йоркър” (The New Yorker), че през март 2024 г. продажбите й на прости телефони са се равнявали на около 70 хил., което е десет пъти повече в сравнение с година по-рано. Младите ѝ създатели – Уил на 29 г. и Дейзи на 25 г.- разказват, че самите те също са били пристрастени към социалните мрежи и това е причината да създадат свое собствено място, което да предостави избор от “прости телефони” (dumbphones): “Ако някой успее да събере най-добрите подобни продукти на едно място, то това би подтикнало повече хора да заменят смартфона си,” са цитирани да казват те.

Моделът Light Phone e сред най-популярните “прости телефони”. Той притежава сензорен екран (touch screen) и позволява обаждания, съобщения, използването на няколко специални приложения като аларма, таймер, бележки, календар, GPS и музика. Софтуерът не позволява свалянето на други, защото целта му е да има само базови функции и да предотврати връщането на купувача към социалните мрежи. Създателите на Light Phone съобщиха пред “Ню Йоркър” (The New Yorker), че през 2023 г. годишният им приход се е удвоил, като очакват същото и през 2024 г. Компанията добави, че голяма част от купувачите им са от поколението Z.

HMD – компанията, която разпространява телефоните на “Нокиа” (които спират да произвеждат собствените си телефони през 2014г.) – също е отчела растеж в продажбите си на телефони за изминалата една година, съобщи британският “Телеграф” (The Telegraph).

Все по-често се обсъждат ефектите от технологиите върху емоционалното състояние на хората. Научно изследване от Харвард, цитирано от Би Би Си, показва, че използването на социални мрежи стимулира същата част от мозъка, която “присветва” и при използване на пристрастяващи субстанции. Други проучвания разкриват начините, по които смартфоните влияят на концентрацията, съня и психичното здраве. Затова “простите телефони” биха могли да предоставят дигитален детокс и да помогнат на младите да се откъснат от социалните мрежи.

Много родители също търсят начин да предпазят децата си от прекомерното използване на екрани. Забелязва се огромна вълна от интерес при намиране на удобно устройство, чрез което родителите да могат да се свържат с детето си, но без то да е смартфон, твърди създателят на кампанията Smartphone Free Childhood (“Детство без смартфон”), Дейзи Грийнуел. “Смятам, че много родители виждат само две опции за детето си – или смартфон или без телефон, но определено вече съществува междинна стъпка, като например “прост телефон”, добави тя пред “Телеграф” (The Telegraph).

Нарастващият интерес към опростените телефони сочи, че младите усещат вредата на социалните мрежи и търсят начини, с които да се справят. Поколението Z се стреми към дигитален минимализъм, който да му позволи да се наслаждава на живота извън екрана, твърди авторът на нехудожествена литература, Кол Нюпорт, пред “Ню Йоркър”. Простите телефони биха могли да се окажат една стъпка назад и две напред.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X