https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПроф. Рачев: Не трябва да се справяме, трябва да се адаптираме

Проф. Рачев: Не трябва да се справяме, трябва да се адаптираме

Това лято е напът да детронира най-топлото лято в метеорологичната и климатична история на България – лятото на 2012 година. Това каза климатологът и географ проф. Георги Рачев, цитиран от “Фокус”.

“Отиде си юни месец, който бе най-топлият юни месец откакто въобще се водят метеорологични наблюдения в България. Той беше най-топлият и в света. А юли месец си отива не топъл, той си отива грандиозно топъл! Той е по-топъл от най-новата норма!

Той си отива с цели 3,5 градуса по-топъл, а по отношение на старата норма, това са 5 градуса. В климатологията това е убийствена разлика”, отбеляза проф. Рачев.

И допълни: “Тук не става дума за 0,5 или 1 градус, тук става дума за 5 градуса превишение на нормата. Най-страшното в този случай е, не искам да всявам паника, но хората трябва да знаят прогнозата – нямаме писмен аналог назад във времето, та дори по времето на Клеопатра.

Какво точно се случва, когато става толкова бързо – разковничето е затоплянето и то не само на Балканите, не само на Европа, а и на целия свят. 2024 година твърдо върви като най-топлата година откакто се водят метеорологични наблюдения по света.

Това не е за подценяване. Ние не знаем как точно трябва да реагираме, а се опитваме да налучкваме. В края на краищата това налучкване е свързано с изразходването на страшно много пари – много дълбока и тежка тема – това са парите, които, уж, отиват за климат и за справяне с климатичните промени”, коментира проф. Рачев.

“Не трябва да се справяме, трябва да се адаптираме”, призова известният български климатолог.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X