https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоСтартира SUNDANSE

Стартира SUNDANSE

Река Дунав, втората по дължина река в Европа, тече около 2860 километра през Централна и Източна Европа, пресичайки 10 държави от извора си в Шварцвалд в Германия до делтата в Черно море. Басейнът на река Дунав (повече от 30% от повърхността на ЕС) поддържа богато биоразнообразие, обхващащо множество местообитания и видове. Известна като „Реката на Европа“, тя служи като жизненоважен воден път за транспорт, търговия и културен обмен, свързвайки различни региони и общности.

SUNDANSE е амбициозна, 48-месечна инициатива, финансирана по програма „Хоризонт Европа“ и жизненоважен компонент от мисията на ЕС: „Възстановяване на нашия океан и води“. Проектът има за цел да разработи иновативни и устойчиви решения за седиментите за системата река Дунав – Черно море, като се насочи към критичните екологични предизвикателства, свързани със седиментацията, и допринесе за здравето и устойчивостта на нашите водни пътища.

Консорциумът SUNDANSE се координира от университета „Dunărea de Jos“, базиран в Галац (Румъния), и обединява 20 заинтересовани страни в областта на иновациите и образователни/ изследователски организации от 10 различни европейски страни – България, Румъния, Франция, Белгия, Израел, Сърбия, Естония, Украйна, Австрия и Ирландия. Инициативата проведе своята начална среща на 1-2 юли 2024 г. в Галац (Румъния), където беше представена пътната карта на проекта.

В рамките на проект SUNDANSE ще се цели постигането на три основни цели:

  • Създаване на Наръчник за управление на седиментите
  • Разработка и валидиране на Инструмент за прогнозиране на седиментите
  • Ангажиране на ключови заинтересовани страни в Европа

SUNDANSE ще стартира две отворени покани и ще разпредели финансова подкрепа на най-малко пет асоциирани региона (до 100 000 € всяка). Това финансиране ще улесни допълнителни демонстрационни дейности, възпроизвеждайки разработките на SUNDANSE в нови региони.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X