https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниБялаПразник на Житото и Хляба ще събере жителите на Бяла в чест...

Празник на Житото и Хляба ще събере жителите на Бяла в чест на Св. Пантелеймон

На 27 юли 2024 година, Община Бяла и Агенция „Арт Импрес“ – Русе ще организират традиционния „Празник на Житото и Хляба“. Събитието ще се проведе в парк „Св. Пантелеймон“ в квартал гара Бяла, където жителите и гостите на града ще се съберат, за да отбележат деня на храмовия празник на църквата „Св. Пантелеймон“.

Празникът е посветен на светията покровител на летните бури и порои, като същевременно отдава почит на труда на земеделците, които и тази година са успели да постигнат добра реколта. Началото на събитието ще бъде дадено в 09:00 часа, като ще бъде осигурен организиран транспорт от град Бяла (площад „Екзарх Йосиф I“) в 08:45 часа до квартал гара Бяла, а връщането е предвидено за 11:00 часа.

Програмата на празника включва богата фолклорна програма, която ще бъде представена на откритата сцена в парка. Участниците ще имат възможността да се насладят на народни песни и танци, както и на възстановки на обредите, свързани с жътвата. Тези ритуали, които са част от българското народно наследство, ще бъдат пресъздадени с голямо внимание и уважение към традициите.

Посетителите ще могат да разгледат кулинарна изложба с ръчно изработени тестени изделия, изготвени от представители на местните читалища и пенсионерски клубове. Всеки ще има възможността да дегустира тези изделия и да се наслади на традиционните вкусове, характерни за региона. На място ще бъде приготвяна и обичайна за беленския край закуска, което ще даде възможност на присъстващите да се запознаят с местните кулинарни особености.

Кулминацията на празника ще бъде „разчупването“ на традиционната за Бяла витà баница. Миналата година този български специалитет постави балкански рекорд с диаметър 358 см и тегло 185 кг. Тази година събитието отново ще даде възможност на жителите на Бяла и гостите да се насладят на тази уникална кулинарна изява.

Организаторите призовават всички желаещи да се присъединят към празника и да преживеят смисъла на българската народна мъдрост „няма по-голям от хляба“. Празникът на Житото и Хляба е възможност за събиране и споделяне на радостта от добрата реколта, както и за възраждане на старите традиции и обичаи.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X