https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоРусе отдаде почит на Елиас Канети

Русе отдаде почит на Елиас Канети

Русе почете 119-ата годишнина от рождението на Елиас Канети – единствения българин, удостоен с Нобелова награда за литература. Събитието се състоя пред паметника на известния писател на улица „Славянска“ и събра представители на местната власт и културната общност.

Сред официалните гости бяха областният управител Драгомир Драганов, заместникът му Георги Георгиев и заместник-кметът по образование и култура Енчо Енчев. Събитието бе уважено и от директора на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов. В своето обръщение Драганов изтъкна значението на Елиас Канети като една от най-ярките личности, обединяващи Европа. „Канети ни провокира да осъзнаем колко е важно значението на единна Европа, общност, която желае да живее в мир и да просперира“, каза той, подчертавайки актуалността на идеите му за гражданско общество.

Организатор на събитието бе Международното дружество „Елиас Канети“, с председател проф. дфн Пенка Ангелова. Тя описа Канети като дете на Европа, който се връща у дома чрез своите творби. „От Русе през Манчестър, Цюрих, Виена, Франкфурт – всички тези градове са неговото връщане у дома. Той е детето на Европа, синът, мислителят на Европа“, сподели Ангелова. Тя акцентира и на факта, че писателят предупреждава за ужасите на войната, която е оставила дълбоки следи в живота му.

Паметникът на Елиас Канети, дело на скулптора проф. Георги Чапкънов, бе открит през 2015 година, по случай 110-ата годишнина от рождението му. Канети е роден в Русе и през 1981 година получава Нобелова награда за литература за своето далновидно и идейно богато творчество.

През 2022 година бе организирана разходка из осем от местата в Русе, свързани с Канети и описани в неговите автобиографични книги. Тези места включват имената на негови роднини и познати, като Ардити, Розанес и д-р Менахемов.

През тази година се отбелязват и 18 години от създаването на Австрийската библиотека „Елиас Канети“ в Русе. Благодарение на Областна администрация – Русе и Международното дружество „Елиас Канети“, семейната къща на писателя бе предоставена за ползване. Библиотеката бе основана чрез петстранен договор между Областна администрация – Русе, Община Русе, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Международно дружество „Елиас Канети“ и Австрийското външно министерство.

Международното дружество „Елиас Канети“ е сред водещите организации в международното междусекторно сътрудничество, като през годините се утвърди като платформа за диалог и културни събития от национално и международно значение.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X