https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаБюджетна комисия задължи кабинета да поиска да въведем еврото от 1 юли...

Бюджетна комисия задължи кабинета да поиска да въведем еврото от 1 юли 2025 г.

Когато България изпълни критерия за ценова стабилност, което се очаква през есента, и не по-късно от 14 дни кабинетът да подаде искане до ЕК за нов конвергентен доклад и да поиска определяне на 1 юли 2025 г. като дата за въвеждане на единната европейска валута.

Това реши бюджетната комисия , която прие Закона за еврото. Предложението за този мандат бе на ПП/ДБ, а като мотив Мартин Димитров и Асен Василев посочиха, че тъй като не е ясно дали ще има парламент в края на годината е добре служебният кабинет или който и да е редовен кабинет да получи този мандат от действащия парламент.

Независимият депутат Николай Дренчев поиска една година безплатно да обменяме на левове и евро, вместо предвидените в закона шест месеца. Той се опасява от опашки в БНБ и в пощите, както и от затруднения при хора, които работят в чужбина и си идват у нас рядко, но биха искали да обменят парите си, когато са тук.

В отговор, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова обясни, че един месец левове и евро ще бъдат едновременно законно платежно средство, като обичайно ЕК дава две седмици за това.

Председателят на комисията Байрам Байрам призова всички да бъдат много внимателни в изявленията си, за да не се всява объркване и паника сред хората.

Асен Василев от ПП/ДБ заяви, че предвиденият един месец е направен така, че да не обременява допълнително бизнеса, който за този период трябва да поддържа двойна каса и двойно счетоводство. След изтичането на този срок, ще се разплащаме само с евро, а останалите в бизнеса и населението левове можем да обменяме безплатно в банки и пощи за 6 месеца. След това, без краен срок, но в някои финансови институции с комисионна.

Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова вметна, че в някои държави този срок наистина е по-дълъг, но в замяна има въведено ограничение в количествата, които могат да се обменят.

Дренчев попита също дали при превалутирането на кредитите няма да има засегнати от разликите в лихвени проценти при левови кредити и заеми в евро, като добави, че проблемът е само при кредити с фиксирана лихва и не стои при тези с плаваща.

Подуправителят на БНБ Радослав Миленков отговори, че базовото разбиране при предвиждането на разпоредби в закона за еврото, е неощетяването на притежателите на кредити. При плаващите лихви по кредити при прекратяване на договора се минава при сходен бенчмарк , така че интересите на получателите на заеми да бъдат защитени. Миленков бе категоричен, че 99% от кредитите у нас са на плаваща лихва. Фисксирани лихви имало като изключения, за подчертано персонализирани заеми, обикновено търговски финансирания, за които е трудно да се намери такъв сходен продукт в евро, който да бъде адресиран в закона.

Председателят на комисията Байрам Байрам от ДПС припомни, че българските банки не вдигнаха драстично лихви, когато в цяла Европа те растяха и подчерта, че банките ни имат много пари, адекватни и ликвидни са и не очаква никакви проблеми.

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация поиска в преходните и заключителни разпоредби на закона да се включи правото им да издават национална фискална касова бележка. От изложението му стана ясно също, че двойното изписване на цените в левове и евро няма да става на бензиноколонките, поради липса на техническа възможност, а на големите табла до тях.

Какво предвижда приетият на първо четене проект на закон за еврото.

Всеки има право до една година от приемането на новата валута да получи информация относно паричните стойности в левове на негови имуществени права и задължения към датата на превалутиране.Отговорът на институциите, извършили превалутирането трябва да е не по-дълъг от 7 дни.

На датата на въвеждане на еврото в България всички сметки- разплащателни, депозитни, спестовни и всякакви други в местни банки, ще бъдат еднократно, автоматично и безплатно превалутирани в евро по официалния курс.

От деня на въвеждане титулярите на сметки в банките ще теглят само евро, независимо дали тегленето ще става чрез банкомат, или в офиса на банка, платежна институция и други.

От същата дата заплати, пенсии, обезщетения, паричните и социалните помощи ще се изплащат само в евро.

Двете валути- левове и евро ще са платежно средство едновременно за 1 месец. 6 месеца след това банкноти и монети ще се обменят безплатно в банките, и в някои пощенски клонове. За суми над 30 хил. лв. на една трансакция кредитните институции ще правят обмяната след предварителна заявка от 3 работни дни.

БНБ ще обменя безплатно, в неограничено количество и без времеви ограничения банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс от деня на въвеждането на европейската валута.
Новият лихвен процент по договори за кредит с променлив лихвен процент не може да е по-висок от размера на лихвения процент по тях преди датата на въвеждане на еврото. При договор за кредит с фиксиран лихвен процент към датата на въвеждане на еврото лихвеният процент ще остане такъв, какъвто е бил договорен преди датата на въвеждане на еврото.
Изрично е посочено, че въвеждането на еврото не може да води до увеличение на цените на стоките и услугите, освен когато това е обосновано от обективни икономически фактори.

Цените на всички стоки ще се обозначават в левове и евро един месец след приемане на еврото до 12 месеца след датата на въвеждането на новата валута.
Двете цени трябва да се изписват ясно, четливо и недвусмислено, за да не заблуждават потребителите. В касовата бележка също трябва да фигурира заплатената сума и в двете валути.

Един месец търговците ще са задължени да връщат ресто в евро, дори и сметката да е платена с левове, освен ако нямат достатъчна моментна наличност.

През този месец търговците могат да откажат приемането на повече от 50 броя монети в левове, включително стотинки, при една трансакция.

При търговски съобщения и реклама в аудио и видео формат, които имат за цел насърчаване продажбата на стоки и услуги, цените може да се представят устно само в левове до датата на въвеждане на еврото, а след нея, само в евро.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X