https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиИнцидентиЕксплозия в химическия комбинат "Свилоза" в Свищов

Експлозия в химическия комбинат “Свилоза” в Свищов

Възникнал е пожар, а след това и експлозия в склада за натриев хлорид, съобщи извънредно в bTV Новините кметът на града д-р Генчо Генчев.

По информация на МВР пострадали работници няма и всички служители са изведени невредими от цеха. По думите на кмета на Свищов обаче са пострадали трима души, като единият по-сериозно – с изгаряния по лицето.

Той е транспортиран в болница. На другите двама е оказана медицинска помощ на място, каза кметът.

„Преди половин час ме уведомиха, че в склада за натриев хлорид е възникнал пожар, след това експлозия. Цялата сграда е в стъкла“, допълни кметът на Свищов.

Инцидентът е станал след 11 ч. На място са изпратени екипи на пожарната.

„Четири екипа на ведомствената пожарна на Свилоза и на градската пожарна са там, пожарът е локализиран, но в момента охлаждат други цистерни с химически вещества, тъй като високата температура има вероятност да създаде беля. Към този момент ситуацията е овладяна, пристигат екипите от Велико Търново“, каза още Генчо Генчев.

Пожарникарите продължават да работят. Екипи на пожарната са на място до пълното ликвидиране на инцидента.

Според вътрешното министерство няма и данни за замърсяване на въздуха.

Заводът „Свилоза” АД, заедно с дъщерното си дружество „Свилоцел” ЕАД, е единственият производител в България на сулфатна избелена целулоза и продукти от нея.

Заводът за вискозни влакна е построен през 1971 г., а през 1987 г. дейността му е преориентирана към производство на целулоза за хартия.

През 2003 г. „Свилоза“ стартира изпълнението на проект за удвояване на производствения капацитет до 110 000т/г.

През 2007 г. е извършена мащабна реконструкция с цел увеличаване на производствения капацитет до 110 000т/г. с възможност за достигане в бъдеще до 150 000т/г.

Заводът има структуроопределяща роля в българската целулозно-хартиена промишленост и е пазарен лидер в страната и региона.

Заводът се намира в непосредствена близост до пристанище на р. Дунав. 95% от производството му е предназначено за износ.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X