https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаВАС отхвърли жалбата на Андрей Гюров за отстраняването му

ВАС отхвърли жалбата на Андрей Гюров за отстраняването му

Върховният административен съд отхвърли като неоснователно искането на Андрей Гюров за спиране на предварителното изпълнение на решението на Управителния съвет на БНБ, с което е отстранен от длъжност, съобщиха от ВАС.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред петчленен състав на ВАС в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

Доводите, които са свързани с обстоятелствата дали Андрей Гюров отговаря на изискванията, които са необходими за изпълнението на неговите задължения, или е признат за виновен за извършено сериозно нарушение по смисъла на чл. 14, параграф 2 от Устава на Европейската система на централните банки и на Европейската централна банка следва да бъде преценено при разглеждането на спора по същество, защото тази преценка на този етап е недопустимо да бъде извършвана, тъй като това е въпрос по съществото на правния спор.

Предметът на спора по исканото спиране на предварителното изпълнение е различен. Спрямо искането за спиране са относими други предпоставки, респ. обстоятелства.

Управителният съвет на БНБ отстрани Андрей Гюров като подуправител на 16 юли. Решението е във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X