https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЛицензите на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" станаха безсрочни

Лицензите на V и VI блок на АЕЦ “Козлодуй” станаха безсрочни

Лицензите на V и VI блок на АЕЦ “Козлодуй” станаха безсрочни. В понеделник, 29 юли, шефът на атомната централа Иван Андреев получи от председателя на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на атомната централа – V и VI енергоблок и хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво. Те не са ограничени със срок в съответствие с приетите по-рано тази година промени в националното законодателство, съобщават от АЕЦ “Козлодуй”.

Остава в сила изискването на Закона за безопасно използване на ядрената енергия за провеждане най-малко веднъж на всеки 10 години на периодичен преглед на безопасността, който представлява систематична преоценка на всички фактори на безопасност на проекта и експлоатацията на съответното ядрено съоръжение.

Пред Агенцията за ядрено регулиране за преглед и одобрение ще продължат да бъдат представяни обобщените резултати от извършваните периодични прегледи, доказващи безопасната експлоатация, в комплект с интегрирана програма за изпълнение на мерки за непрекъснато поддържане и повишаване на безопасността, се казва в съобщението.

От атомната централа заявиха, че данни за преглед на V блок ще бъдат предоставени в агенцията през 2027 г.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X