https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаПарламентът единодушно прие решение в опит да защити лекари и сестри от...

Парламентът единодушно прие решение в опит да защити лекари и сестри от тормоз

Единодушно депутатите приеха решение, с което се надяват да ограничат насилието срещу медици. 145 народни представителите гласуваха “за” идеите на ГЕРБ-СДС.

Текстът предвижда да се въведе специализирана електронна система, чрез която медицинските специалисти да могат да съобщават за възникнали случаи на насилие спрямо тях. Събраните данни ще подпомагат идентифицирането на високорискови райони, за да бъдат въведени и допълнителни мерки за защита. Тези мерки може да са осигуряването на специални устройства тип „паник бутони” или сходни, с които медицинският специалист да може веднага да сигнализира органите на МВР.

До 4 месеца МЗ трябва да изгради електронната система за съобщаване на случаи на насилие.

В срок от 2 месеца министърът на здравеопазването трябва да осигури обучение за специалистите как да разпознават склонни към насилие пациенти и техни близки.

Мотивите за предложенията на ГЕРБ бяха припомнени от бившия столичен общинар Георги Георгиев, а съпартиецът му Лъчезар Иванов припомни, че още през 2012 г. от формацията са внесли искане за криминализирането на насилието срещу лекари.

От “Възраждане” заявиха, че ще подкрепят идеята, но изразиха опасения, че ще “се усвоят едни грешни пари за обучения”, които може да не постигнат особен резултат.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X