https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиИнцидентиОтново се разгоря пожарът в община Струмяни

Отново се разгоря пожарът в община Струмяни

Пожарът в община Струмяни, в Малешевската планина, отново се разгоря. Силният вятър е възпламенил едно от огнищата в близост до село Цапарево. Пожарът от низов е преминал във върхов. Прехвърлил е направените по-рано просеки. Ситуацията отново става опасна.

Много от пожарникарите, доброволците и летателната техника бяха пренасочени към горящия край село Сенокос пожар. На място в момента има около 20-ина горски служители, които гасят с наземна техника.

Директорът на ДГС „Струмяни“ Росен Янев заяви за БНТ, че вятърът е западен и насочва пламъците към селата Цапарево и Кърпелево.

Кметът на Кресна, Емил Илиев каза, че ситуацията се влошава заради силния вятър в района. Пожарът трудно може да се гаси наземно, тъй като пожарът и върхов и на места достига до над 50 метра.

За локализиране на пожара помогнаха двата военни хеликоптера, които непрестанно обливаха с вода огъня. Десетки доброволци също се отзоваха на призива за помощ.

“Дадоха ми инструкции какво трябва да направя, обадиха ми се и 6.00 часа бях тука, подготвена съм – светлоотразителни, имам с дълъг ръкав, каска, шапка, бутилки с вода, кърпа имам, която, ако се наложи да намокря, лопата, с която разполагам”, разказа Ангелина Попова-доброволец.

Заради непредвидимите пориви на вятъра, все още има активни огнища. Опасно е евакуираните да се върнат по домовете си.

“В голямата си част фронтът е овладян, но имаме едно място, което в момента не можем да го достигнем”, каза главен комисар Александър Джартов-директор на ГДПБЗН.

“Хората могат да се върнат по домовете си тогава, когато рискът за здравето им е нулев. В селото има денонощна охрана от страна на служителите на МВР”, заяви Георги Динев-областен управител на Благоевград.

Другият пожар в планината Славянка на границата с Гърция е погълнал нови територии днес. Гасенето продължава от въздуха.

“В момента работят двата самолета на колегите от Швеция, те успяха да пристигнат днес по-рано и започнаха работа основно по източния фронт, по западния имаме поне един самолет на колегите от Гърция”, допълни главен комисар Джартов.

Засега няма опасност пожарът в Република Северна Македония да се прехвърли у нас.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X