https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЗа над 210 млн. евро България иска да купи от Германия един...

За над 210 млн. евро България иска да купи от Германия един ПВО комплекс

Българската държава ще закупи 1 брой зенитно ракетен комплекс „IRIS-T SLM“ от Германия. Стойността на сделката е 182 114 311 евро (356 184 366 лева) без ДДС.

Допълнително е предвидена възможност за закупуване на до 5 броя „IRIS-T SLM“ и на 1 брой система за далечен обсег „IRIS-T SLX“, предаде БГНЕС.

България се нуждае от съвременни системи за противовъздушна отбрана, които да отговарят на съвременните предизвикателства, особено на фона на бушуващите в близост до нас войни – в Украйна и Близкия изток.

С придобиването на нови многоканални ЗРК ще се увеличат многократно възможностите ни за възпиране и отразяване на противниковите въздушни и ракетни атаки. Също така България ще намали своята зависимост от вноса на резервни части за нашето остаряло ПВО от Русия.

В момента най-модерната ни система за ПВО е съветската С-300 от епохата на разпадането на Варшавския договор през 1990-1991 г.
Тези системи макар и да се доказани, вече са доста стари и тяхната експлоатация е много сложна, особено сред началото на войната на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Във връзка с новите заплахи България се включи в инициативата „Шит на европейско небе“. В нея освен нас влизат още Белгия, Чехия, Дания, Естония, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия и Словения.

В тази връзка в периода 22-24 юли 2024 г. в Министерството на отбраната бяха проведени работни срещи с представители на Федералното министерство на отбраната на Федерална република Германия и на немската компания „Diehl Defence” относно придобиване на наземни системи за ПВО „IRIS-T” в рамките на инициативата „Щит на европейското небе“. В хода на дискусиите и след получени разяснения от немска страна българската страна заяви намерение за закупуване 1 брой „IRIS-T SLM”.

Какво представлява германският ЗРК?

Разработката на системата със среден обсег „IRIS-T SLM“ започва през 2007 г. През 2014 г. е тествана и комплексът започва да се произвежда масово.

Обсегът на изстрелване на ракетата „IRIS-T SLM“ е 40 км, обхватът на височина е 20 км, твърди се, че е доста маневрена.

„IRIS-T SLM“ използва модернизирани „IRIS-T“ ракети въздух-въздух. Тяхната отличителна черта е инфрачервена глава за самонасочване, която позволява да се реализира принципът „стреляй и забравяй“. Инфрачервената глава има висока разделителна способност и не е чувствителна към най-новите топлинни капани, използвани от съвременната авиация, за да се предпази от ПВО.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X