https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниВластите на САЩ отмениха споразумението с обвинените за атентатите от 11 септември

Властите на САЩ отмениха споразумението с обвинените за атентатите от 11 септември

Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин отменя предварителното споразумение с мъжете, обвинени в заговор за терористичните атаки от 11 септември 2001 г. На 2 август той заяви още, че отменя правомощията на наблюдаващия военен прокурор, който подписа документа няколко дни по-рано, на 31 юли.

Първоначалното споразумение, което щеше да спести на предполагаемите атентатори смъртното наказание, беше разкритикувано от близките на жертвите. На мъжете са повдигнати редица провинения, включително нападение на цивилни граждани, убийство в нарушение на законите на войната, отвличане на самолети и тероризъм.

Писмото беше изпратено от военните прокурори по делото до семействата на жертвите от терористичния атентат.

В него бяха посочени петима обвиняеми, включително предполагаемият ръководител на заговора Халид Шейх Мохамед, които са държани във военната база Гуантанамо. А в първоначалното споразумение бяха посочени трима души.

Петимата мъже са Халид Шейх Мохамед, Уалид бин Аташ, Мустафа ал-Хавасауи и още двама души, които не са споменати в първоначалната пледоария: Рамзи бин ал Шибх и Али Абдул Азиз Али.

„Прецених, че с оглед на значимостта на решението за сключване на споразумения с обвиняемите, отговорността за подобно решение следва да се носи от мен като висш орган. С настоящото оттеглям Вашите правомощия. С настоящото, с незабавно действие, в изпълнение на моите правомощия, се оттеглям от трите досъдебни споразумения“, пише Лойд Остин до Сюзън Ескалие, която наблюдаваше делото.

На 31 юли от Белият дом заявиха, че не са имали никаква роля в споразумението за признаване на вина.

А решението за отмяна предизвика ответна реакция и от адвоката на един от обвиняемите – Халид Шейх Мохамед.

„Ако секретарят по отбраната наистина е издал такава заповед, аз съм почтително и дълбоко разочарован, че след всички тези години правителството все още не е научило уроците от този случай“, каза адвокат Гари Соуърдс.

Припомняме, че делата срещу обвиняемите затънаха в досъдебни процедури в продължение на години, докато те бяха държани в базата на американските военноморски сили в Куба.

Голяма част от юридическите спорове около делата на мъжете се фокусирахавърху това дали те могат да бъдат съдени справедливо, след като са били подложени на методични изтезания от страна на ЦРУ в годините след 11 септември.

На 11 септември 2001 г. два самолета, похитени от атентатори, се врязаха с небостъргачите на Световния търговски център в Ню Йорк.

Трети самолет се разби в сградата на Пентагона във Вашингтон, а четвърти – в открито поле в Пенсилвания. Тогава загинаха около 3000 души.

Това е най-смъртоносното нападение на територията на САЩ от японската атака през 1941 г. на Пърл Харбър.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X