https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоБългарският патриарх Даниил ще отслужи водоосвещение при езерото „Бъбрека“

Българският патриарх Даниил ще отслужи водоосвещение при езерото „Бъбрека“

Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Даниил ще отслужи водоосвещение днес от 10:30 часа при едно от Седемте рилски езера – Бъбрека, традиционна част от маршрута на поклонническото пътуване „Рилският Чудотворец“. Поклонническото пътуване се провежда за 15-а поредна година от София до Рилския манастир, а поклонението е посветено на всебългарския покровител св. Йоан Рилски, съобщават от Светия синод на Българска православна църква на официалния си сайт.

В поклонението участват православни християни, които се отправят с молитва и песнопения по пътя на мощите на свети Йоан Рилски, пренесени от Търновград през София в Рилската света обител през 1469 г. Началото бе дадено в старинния столичен храм „Света София“ на 1 август с благословението на патриарха.

От патриаршията съобщават още, че Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх за първи път ще отслужи водоосвещението при езерото Бъбрека от 10:30 часа. В ранния следобед поклонниците ще преминат по Рилското било и ще започнат спускане към Рилския манастир. Очаква се към 19:30 часа поклонническото пътуване да достигне крайната си цел и да се поклонят при мощите на св. Йоан Рилски. Походът завършва на 6 август, Преображение Господне, с лития до гроба на свети Йоан Рилски.

Походът “Рилският Чудотворец” се организира от Богословския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, съвместно със Софийската света митрополия и с подкрепата на Столична община. Походът преминава през планините Витоша, Верила и Рила, като на Преображение Господне участниците се събират на архиерейска св. Литургия в манастирския храм “Рождество Богородично“.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X