https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораИТН върна мандата на Румен Радев, той вика Рая Назарян да я...

ИТН върна мандата на Румен Радев, той вика Рая Назарян да я пита за служебен премиер

“Има такъв народ” върна неизпълнен третия мандат на президента Румен Радев и така официално отиваме на избори. Президентът им благодари, че поне са опитали да съставят правителство, и обяви, че още днес ще повика председателката на Народното събрание Рая Назарян, за да я попита би ли станала служебен премиер, макар че през седмицата тя официално обяви, че не желае.

“Първо искам да ви благодаря за усилията да оползотворите успешно третия последен мандат в една много сложна политическа обстановка. Спиралата от избори без резултат продължава да се завихря и това вече не само предизвиква раздразнение, но и отключва редица деструктивни процеси – блокаж на редица институции, отчуждение на гражданите от демократичния механизъм на изборите и дори съмнения в парламентаризма като ефективна форма на управление на държавата”, започна Радев, след което добави, че “основите на една стабилна коалиция се градят преди изборите” и си пожела честна игра по време на кампанията и съдържателен дебат.

От името на ИТН Тошко Йорданов също благодари на Радев за гласуваното доверие. Направи равносметка, че положителното е, че са успели да разговарят с всички партии без една.

“Списъкът с възможните министър-председатели или домова книга става още по-къс, но частично се обнови с избора на г-жа Рая Назарян за председател на Народното събрание. Тя е и единственият потенциален кандидат за премиер, с когото не съм обсъждал възможностите за съставяне на служебно правителство”, каза Радев. С останалите е говорил, но все пак ще ги “чуе”, за да види има ли промяна в позициите им. Иначе самата Назарян отказа още през седмицата да бъде служебен премиер.

Срещата завърши с молба от Радев към ИТН да кажат дали представители на президентството са били на срещи с парламентарните групи.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X