https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитно2025 г. слага началото на първата в историята допинг Олимпиада

2025 г. слага началото на първата в историята допинг Олимпиада

Нов вид екстремна Олимпиада, която дава възможност на спортистите да използват допинг, се подготвя за 2025 г. Събитието, известно като “Подобрените игри”, е подкрепяно от множество милиардери и добива все по-голяма популярност. Основателите му смятат употребата на синтетични вещества за оптимизиране на мускулната производителност в спорта от световна класа като неизбежност, която рано или късно трябва да се приеме, пише “MenTrend”.

Какво всъщност е тази допинг олимпиада?

Предположението на “Подобрените игри” е просто: какво би станало, ако вместо да се забраняват допингите и анаболите, те просто се регулират? Колко по-бързи, по-силни и по-подготвени биха станали най-добрите спринтьори, щангисти и боксьори в света с контролиран режим от хапчета и инжекции?

Подкрепена от съоснователя на PayPal Питър Тийл и обект на документален сериал, продуциран съвместно от фирмите на актьора Роб Макълхени и кинорежисьора Ридли Скот, допинг олимпиадата според слуховете ще се появи на бял свят през лятото на 2025 г. Въпреки че според говорител датата ще зависи от някои “подробности за формата, по който екипът й работи”.

“Подобрените игри” са замислени като ежегодно състезание, което ще обхваща леката атлетика, плуването, бойните спортове, гимнастиката и вдигането на тежести, като на всеки един участник ще бъде разрешено да ползва допинг и анаболи.

Австралийският олимпийски пенсиониран шампион по плуване – 33 годишният Джеймс Магнусен е първият бивш професионален състезател, който публично се регистрира за участие в екстремния спортен спектакъл, който предоставя на участниците награден фонд от 1 млн. долара за всеки световен рекорд, който успеят да счупят.

“Ще се назобя до пръсване и ще се опитам да счупя световния рекорд на 50 метра свободен стил”, заяви той.

Австралийският предприемач, който стои зад противоречивото спортно състезание Арон Д’Соуза вярва, че освобождава Олимпийските игри от драконовските им мерки срещу допинга – правила, които според поръчано от Световната антидопингова агенция проучване вече се заобикалят от 44% от елитните спортисти.

“Вместо да потискаме анаболите, трябва да ги приемем и да се застъпим за прозрачност в името на научния прогрес. Тяхното използване просто е неизбежно, но може да бъде регулирано”, казва той.

Новината за предстоящата допинг олимпиада вече предизвика няколко отрицателни становища на големи авторитети в световния спорт.

“Това е абсурдно. Пълни глупости”, заяви президентът на Международната асоциация на лекоатлетическите федерации лорд Себастиан Коу.

А ръководителят на Американската антидопингова агенция Травис Тайгарт, определи състезанието като “фарс, който вероятно е незаконен в повече от половината щати, представляващ опасна за здравето на участниците клоунада, която няма нищо общо с истинския спорт”.

Какъв е смисълът на “Подобрените игри”?

Според техния основател има два аргумента за тяхното съществуване. Първият е, че забранените синтетчни вещества за подобряване на мускулната работа са така или иначе широко разпространени и не регулирани, а вторият е, че спортистите не са добре платени и живеят в бедност и за това успехите в състезанията трябва да са добре платени.

“Допингът е навсякъде, независимо дали си го признаваме или не. Професионалните спортисти го използват, но сега той е опасен, защото е не регламентиран. На всичкото отгоре бюрократите, които организират така наречените “престижни” състезания си летят по света с частите си самолети, докато атлетите не получават пукната пара”, казва Д’Соуза.

“Един от основните ни принципи е, че искаме да направим нашите спортисти възможно най-богати. Заедно с наградния фонд от 1 милион долара, за всички участници е предвидена щедра основна заплата”, добавя той.

Въпреки, че “Подобрените игри” предоставят небивала възможност за постигане на световна слава и немалко количества богатства, освен Магнусен все още няма други настоящи или бивши професионални спортисти, които да са заявили публично, че ще участват. Д’Соуза обаче е категоричен, че шоуто му ще се радва на звезден състав.

“Хиляди спортисти се свързаха с нас, сред които десетки, може би стотици олимпийци, и заявиха че имат интерес да участват”, твърди той.

Предприемачът очаква още хора да се включат на 12 август, ден след церемонията по закриването на Олимпийските игри и първия ден от квалификациите за “Подобрените игри”.

Обаче според шефът на Световната федерация по водни спортове Брент Новицки, ако някой си позволи да прекрачи моралната граница на спортната култура и отиде да се състезава на мероприятието, организирано от австралийския предприемач, той повече няма да стъпи отново на Олимпийските игри и с кариерата му ще е свършено.

“Ако ще участвате в тази дейност, не трябва да се занимавате с никакъв спорт никога повече. След като веднъж сте преминали тази граница, няма връщане назад”, отсече той.

Освен за състезателите залогът е еднакво висок за Д’Соуза и за неговия партньор инвеститорът Кристиан Ангермайер. В тяхната утопична визия за анаболно бъдеще “Подобрените игри” биха проправили пътя към научни открития, които биха били от полза за цялото човечество, както и биха отворили вратата за доходоносни фармацевтични бизнес сделки.

Ангермайер е милиардер, който има две научни страсти – овладяването на силата на халюциногените за медицински цели и намирането на лечение за стареенето, което според него е предотвратим здравен проблем, а не нещо нелечимо. Той се надава, че един ден “Подобрените игри” ще се наредят в световната история до събития като кацането на Луната и трансплантацията на свинско сърце в човек.

Според Д’Соуза “естественият спорт е достигнал своя връх”. Патриотизмът, казва той, също е “отмираща стока”. На допинг олимпиадата спортистите няма да се състезават за своята страна, а по-скоро за човечеството като цяло.

“На Подобрените игри няма нации. Искаме да илюстрираме съвсем нова форма на човечност. Можем ли да се обединим около идеята за свръхчовечество, в което можем да преодолеем биологичните си недостатъци? Можем ли да превърнем това в реалност? Не е ли това нещо, зад което бихме могли да се обединим?”, пита се той.

В бъдещите издания на игрите може дори да се изправят човек и машина един срещу друг.

“Бъдещето за нас не е само фармакологични, но и инженерни подобрения. Става дума за мозъчно-компютърни интерфейси и редактиране на гени. Знам, че това звучи като научна фантастика, но изкуственият интелект беше научна фантастика само преди пет години. А днес е тук.”, предвижда Д’Соуза.

“Защо някой да иска да гледа старите, бавни Олимпийски игри, когато може да гледа бързите, модерни състезания с биологични подобрения?”, завършва той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X