https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеВ Русе се проведе антиспин кампания

В Русе се проведе антиспин кампания

В рамките на лятната антиспин кампания, проведена в Русе, бяха направени 66 безплатни теста за полово предавани болести, включително СПИН, сифилис, хепатит В и С. Всички тестове показаха отрицателни резултати, което бе отчетено като успешен резултат от инициативата, насочена към повишаване на здравната информираност сред младите хора.

Кампанията, организирана съвместно с доброволци от Българския младежки червен кръст, се проведе на две ключови места в града – паркът на младежта и пред Съдебната палата на 9 и 12 август. Освен бързите тестове, в рамките на инициативата бяха раздадени над 220 информационни брошури и повече от 140 презерватива.

Основната цел на кампанията беше да информира подрастващите за начините на заразяване с вируса на ХИВ и да подчертае важността на предпазните мерки. Информацията бе предоставена по достъпен начин, чрез раздаване на брошури и провеждане на индивидуални консултации с участниците.

Областният управител Драгомир Драганов и заместник-директорът на Регионалната здравна инспекция – Русе д-р Искра Генева, обсъдиха резултатите от кампанията на специална среща. Те разгледаха и възможността за провеждане на подобни кампании в други населени места от областта, за да се достигне до по-широк кръг от хора и да се повиши информираността за превенция на полово предавани инфекции.

Важно е да се отбележи, че кабинетът за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН към Регионалната здравна инспекция в Русе продължава да приема желаещи за тестуване. Кабинетът се намира на булевард „Придунавски“ 68 и работи всеки работен ден от 09:00 до 15:00 часа. Гражданите на Русе имат възможността да се изследват не само за СПИН, но и за други често срещани полово предавани инфекции като сифилис и хламидия.

По данни на Регионалната здравна инспекция, през 2023 година в област Русе са установени 7 нови случая на СПИН, а от началото на тази година до момента са регистрирани 4 случая. Тези данни подчертават значимостта на превантивните мерки и необходимостта от продължаване на информационните кампании в региона.

Освен темата за полово предаваните болести, областният управител Драгомир Драганов и д-р Искра Генева обсъдиха и мерки за борба с разпространението на различни наркотични и упойващи вещества, сред които е и райският газ. Това е допълнителна инициатива в контекста на засилващите се здравни и социални предизвикателства, пред които се изправя областта.

Областният управител посети и една от базите на Регионалната здравна инспекция на улица „Байкал“ 12, където се извършват имунизации и се осъществява държавният здравен контрол. Тази визита подчертава важността на добрата организация и сътрудничество между различните институции за гарантиране на здравето на гражданите в региона.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X