https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноБялото братство посреща Божествената Нова година край Седемте рилски езера

Бялото братство посреща Божествената Нова година край Седемте рилски езера

Традиционно на 19 август Общество “Бяло Братство” отбелязва един от своите големи празници – посрещането на Божествената Нова година край Седемте рилски езера, както и навсякъде в страната.

За първи път Петър Дънов организира духовен лагер край Седемте Рилски езера през лятото на 1929 г. Впоследствие тази традиция се запазва с изключение на определени периоди, в които е забранена от властите. Така и до днес през август един от най-силните енергийни центрове се превръща в обичан дом и място за среща на последователи на Учението на Бялото Братство от цялата страна и чужбина.

Съборните дни през август са време за духовна работа, физическо и душевно прочистване, синхронизиране с Природата и висшите жизнени енергии. Ежедневието в лагера е интензивно – посрещане на Слънцето, молитвен Наряд, четене на беседа, малка закуска и игра на Паневритмия. Следват планински преходи или време за работа – физическа и духовна. Общият обяд, носенето на вода за лагера, дежурствата в кухнята, пеенето на песни и участието в тематичните лекции са неотменна част от живота на Рила, който сближава последователите на Бялото Братство.

На 19-ти август, Преображение Господне по стар стил, енергиите на Слънцето са най-силни, затова и Учителя дава заръка на този ден всички да се приготвят като за Великден – да са чисти, спретнати и с най-хубавите си бели дрехи.

Така Паневритмията на езерото Бъбрека се превръща в радостно тържество на свирещи, танцуващи и пеещи братя и сестри в бяло. Защото влизайки в „космическия ритъм“ на Паневритмията, те намират търсената хармония между ума, духа и тялото. Според Петър Дънов този ден поставя началото на Божествената Нова година, свързано с изгряващото слънце на човешкия дух. Пред свои ученици той казва, че има физическа Нова година (1 януари), Духовна – на 22 март (пролетното слънцестоене) и Божествена Нова година, когато Слънцето изпраща към Земята най-мощния поток от духовна енергия. А за делото си споделя: „Аз проповядвам Христовото учение, което трябва да се приложи в живота поне в малък размер. Следвайте не мене, но Великата Любов. Търсете необикновеното в живота. То е Божественото. Него проповядвам, с него искам да ви запозная.“

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X