https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоУМБАЛ "Медика" Русе изгражда със собствени средства площадка за хеликоптери

УМБАЛ “Медика” Русе изгражда със собствени средства площадка за хеликоптери

Площадка за хеликоптери изграждат от Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Медика” в Русе. Това съобщи управителят на лечебното заведение доктор Ивелин Йоцов. Той уточни, че строително-монтажните работи на 140-тонната площадка се извършват с помощта на два крана на 25 метра височина на покрива на новото крило на болницата.

„На тази площадка ще могат да кацат както четиритонните български хеликоптери, така и петтонните румънски. Те ще имат възможност да превозват при спешни случаи пациенти, органи и кръвни продукти“, каза административният директор на болницата Алисе Муртезова.

Тя добави, че проектирането и всички съответни съгласувателни процедури са отнели повече от година, като целта е това съоръжение да е част и от системата за спешна медицинска помощ по въздуха. Подадени са съответните документи до Министерството на транспорта и съобщенията и Министерството на здравеопазването.

Такъв тип площадка се строи за първи път в България. Проектирането ѝ е истинско инженерно предизвикателство. Тя ще е 26 метра широка, а сградата е 18 метра. Това наложи монтирането на конструкция от 14 стоманени, петтонни, 13-метрови греди. Те са от този тип, върху които се строят автомагистралите с виадуктите върху тях. Върху тази конструкция ще „легнат“ носещите бетони на самата площадка, каза още д-р Йоцов, цитиран от БТА.

Той добави, че сградата също е допълнително подсилена, за да издържи и на земетресение до девета степен по Рихтер. Ще бъде изграден и специален асансьор само за площадката със съответните подходи и рампи към него.

„Инвестицията, която е само със средства на лечебното заведение, надхвърля 1,5 млн. лева“, уточни д-р Йоцов.

Той изрази надежда, че въвеждането в експлоатация на площадката ще бъде преди края на тази година.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X