https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПочитаме пророк Козма Етолийски

Почитаме пророк Козма Етолийски

На 24 август православните християни честват един дивен светец и пророк Козма Етолийски (1714 –1779) век. Неговите предсказания за бъдещето са толкова изумителни, че само потвърждават написаното в Библията за силата на Бог и дарбите, които Той дава чрез св. Дух.

А един от най-чудните дарове е прозорливостта, с която богоизбрани виждат бъдещето като на длан. Именно такъв човек е бил св. Козма. Около 200 негови пророчества са записани до днес. Болшинството от тях касаят Гърция, откъдето той е родом, но има и такива, които разкриват техническия прогрес и въобще утрешния ден на света. Наред със своите душеспасителни проповеди праведникът е засявал като семенца в благодатна почва това познание, докато кръстосвал надлъж и шир Балканския полуостров. Ето защо много от неговите пророчества са съхранени в местния фолклор на градове и селца, където се предават от поколение на поколение. На фона на опита за появата на фалшификати тълкуватели на св. Козма изтъкват, че неговите слова за утрешния ден се разпознават по това, че приличат на библейските пророчества. Те се дават за слава Господня и покаяние на душите, често са преплетени с исторически събития, изпълняват се едно след друго и постепенно с течение на времето. Друга тяхна характеристика е иносказателността. Или както казва св. Йоан Златоуст: „Пророчеството е това, което не се казва явно, и се изяснява едва след случването на нещата, а никога преди тях…“ При Козма има и нещо друго, за което Златоуст отново говори – божествената верига. Това е една верига от взаимосвързани пророчества, като всяко следващо е гаранция за изпълнението на предходното.

Един от най-често задаваните въпроси от съвременници към свещеника Козма е бил: кога ще дойде освобождението от турското робство. Веднъж докато бил на Кефалония, той разкрил съдбата и на другите шест големи Йонийски острова така: „Ще дойдат червени барети, а после – англичани за петдесет и четири години и след тях ще стане гръцко. Думите му се изпълнили съвършено. Тогава „червени барети“ хората наричали французите заради униформата им от времето на Наполеон. Скоро Седемте острова се завладяват от французите, а след тяхното оттегляне през 1810 г. идват англичаните. Тяхното владичество трае точно 54 години – толкова, колкото предсказал Светията.

На друго място на въпрос за мечтаната свобода пророкът казал, че ще дойде, „когато дойдат два Великдена заедно“. През 1912 година двете дати за Пасха, католическата и православната съвпадат. Именно тогава избухва Балканската война, в която с дружни сили България, Сърбия, Гърция и Черна гора побеждават Османската империя и слагат край на петвековното господство над полуострова.

Светията обаче показа, че за Божия дар граници няма. Защото той предрича и Първата световна война близо 150 лета, преди тя да се случи. Той дава поразителна геополитическа картина около избухването със следното откровение: „Причината за всеобщата война ще дойде от Далмация. Първо ще се разпокъса Австрия и после – Турция“.

Ала тъй като със сила нищо не се решава, ще последва нова голяма война. Тя ще дойде бързо. Съветвал хората да си имат вързоп с храна и да се крият по планините. Казвал още: „Ще ви поискат пушките, да имате по две. Дайте едната, а пазете другата. Една пушка сто души ще отървава“.

Изключително проницателни са словата на Козма Етолийски за техническия прогрес на човешкия род, но и за поразителния му духовен упадък. Св. Козма видял картини от бъдещето, където препуска първия влак (или автомобил). Той го обрисувал така: „Ще видите в полето каруца без коне да тича по-бързо от заек“.

„Светът ще е опасан от една невидима нишка (електропроводите)“, a „Дяволът ще обикаля света със своята тиква“ (сателитите). Изследователи на свещеника разкриват, че той е предрекъл и първия телефон с думите: „Ще настъпи време, когато хората ще разговарят от едно отдалечено място с друго, като от една стая в съседна“.

По това време обаче „градовете ще заприличат на бордеи“, „Крадците ще слязат от планините и ще заживеят между честните люде“ (плутокрацията и белите якички). Светията виждал още отравянето на храните, както и скъпотията в магазините. Негови тълкуватели провеждат за това следните предсказания: „Ще гледате плодовете и няма да можете да ги ядете”, „Чиниите ви ще бъдат напълнени догоре, но яденето няма да бъде възможно да се яде.“ За по-далечното бъдеще той виждал смъртоносни болести, глад и земетресения, а нивото на световния океан ще скочи рязко. Ще придойдат големи вълни 15 лакти над планините, видял пророкът. Той уверявал, че Антихристът също ще дойде в тия времена.

Козма Етолийски е свещеник на Вселенската патриаршия. За кратко той е пребивавал и на Света гора. Знае се, че в манастира „Филотей“, където е имало много български и сръбски монаси, той приема монашески обет с името Козма. Скоро след това напуска Атон и започва да обикаля Балканския полуостров, като проповядва Божието слово. Стреми се да обединява местни общности за създаване на училища. Намира мъченическа смърт в земите на Албания. Пашата на Берат го нарочва за руски имперски агент под давлението на еврейски търговци. Последните се оплаквали, че отецът им нанасял вреда с проповедите си. Св. Козма Етолийски е обесен мъченически на 24 август 1779 г. През 1961 г е обявен за светия.

В една своя проповед той дава проста рецепта за това как да живеем хем щастливо, хем душеспасително: „Ако искаме да добруваме в този живот и да отидем на Небесата, трябва да имаме два вида обич: към Бога и към нашия ближен..“.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X