https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПравославната църква почита паметта на Св. Апостол Вартоломей и Св. Апостол Тит

Православната църква почита паметта на Св. Апостол Вартоломей и Св. Апостол Тит

На 25 август православната църква почита паметта на Св. Апостол Вартоломей и Св. Апостол Тит.

Един от 12-те ученици на Исус Христос, Свети Вартоломей претърпява мъченическа смърт: първо проповедникът е бил разпнат с главата надолу, след това е одран и накрая обезглавен. Страданието не го принуждава да се отрече от вярата си. Паметната дата е свързана с пренасянето на мощите на мъченика, станало през 6 век.

След мъчителната смърт на светия апостол Вартоломей, той бил приет за Христа от нечестивите в арменския град Албан 2, които с вяра приели светото тяло на светия апостол и го положили в същия град в оловен ковчег. И тогава започнали да се случват чудеса от могъщия Апостол, давайки изцеление на болните. Поради тази причина много от невярващите започнали да се обръщат към Христос. Слугите на дявола, нечестивите и жестоки свещеници, като чули за тези чудеса и дори станали свидетели на тях със собствените си очи, не само не познали силата Божия, но и намразили честните сили Божии.

Достигнали до крайност на враждебност и ярост, тези слуги на дявола взели ковчега на Апостола и го хвърлили в морето. Нечестивите хвърлиха в морето още четири ковчега с мощите на други свети мъченици: Папиан, Лукиан, Григорий и Акакий. Но вместо да се потопят в морските дълбини, тези ковчеги започнали да се носят като лодки по повърхността на морето.

Въпреки че ковчегът на апостол Вартоломей бил направен от олово, той не потънал във водите, а плувал като лодка, управлявана от Всемогъщия Бог.

На 25 август се почита и ученикът на апостол Павел и първи епископ на остров Крит Свети Тит. Той е роден в езическо семейство, а по-късно получава кръщение от апостол Павел и става негов ученик.

На първо място, това е тъжно събитие, тъй като за много региони означава края на лятото. Освен това на този ден жените и момичетата извършвали ритуал за почистване на новата реколта лук, който често предизвиквал сълзи. Момичетата също сплитали косите си пера от лук, молейки светеца да им помогне да придобият същата сила като плитките, направени от лук. Те вярвали, че сълзите, пролети над лука, ще са сълзите им преди брака и след това няма да плачат.

Знаците на този ден дават представа за предстоящите есен и зима. Ако има много люспи по луковицата, тогава зимата ще бъде студена. Ако жеравите летят високо и бавно, това означава, че есента ще бъде дъждовна. Ако небето е без облаци, това означава, че зимата ще е студена и ветровита.

Според поверието на този ден не трябва да се дават кукли на момичета, в противен случай те могат да станат безплодни в бъдеще. Не се препоръчва и участие в сватовство, тъй като резултатът може да бъде отрицателен.

Имен ден празнуват Вартоломей, Владимир, Епифан, Йоан, Мойсей.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X