https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеМобилните телефони на родителите са опасни за детската психика

Мобилните телефони на родителите са опасни за детската психика

Учени от университета в Калгари в Канада откриха отрицателна връзка между използването на смартфони от родителите и психичното здраве на техните деца. Резултатите от проучването са публикувани в JAMA Network Open.

За анализа екипът е разгледал данни от над 1000 канадски деца, а данните са събрани от 2020 до 2022 г. Децата бяха попитани как възприемат използването на смартфони от родители и дали се чувстват раздразнени от това. Децата са проверени и за симптоми на тревожност, депресия и други психични разстройства.

Проучването установи, че децата на възраст от 9 до 11 години, чиито родители отделят много време на смартфоните си, са по-склонни да изпитват тревожност, хиперактивност и проблеми с вниманието. Този ефект е наречен „техноференция“, което означава намесата на технологиите в образователните процеси.

Резултатите показват, че повишените нива на тревожност при децата са свързани с факта, че те възприемат родителите си като прекалено увлечени от смартфони. Тези деца са по-склонни да страдат от проблеми с вниманието и да показват симптоми на хиперактивност, които не зависят от пола на детето.

Изследователите отбелязват, че възрастта между 9-11 години е чувствителен период за развитие на детския мозък, което прави влиянието на родителското поведение особено значимо. Точната посока на ефекта обаче остава неясна: дали поведението на родителите причинява психически проблеми при децата или родителите сами прибягват до смартфони поради трудности във възпитанието.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X