https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоНОИ: По-високи осигуровки, за да има пари за пенсии

НОИ: По-високи осигуровки, за да има пари за пенсии

По-високи осигурителни вноски, или промяна на швейцарското правило са двата сценария, за да се стабилизира държавният пенсионноосигурителният фонд. Те са разгледани в актюерския доклад на Националния осигурителен институт.

Дългосрочно броят на пенсионерите ще намалява, но заради застаряването на населението те ще стават все по голям процент. Така през миналата година на 100 осигурени са се падали 68 пенсионери, а през 2070 г. съотношението ще е 100 на 78.

Пенсионната система ще продължи да зависи от данъците, а няма да се самоиздържа. Причината е в това, че размерът на действителната вноска за пенсия е едва 16,3%, а на необходимата през миналата година е била 37,5% от осигурителния доход.

“Този значителен разрив е резултат от това, че щедростта на системата е нараснала с темпове, които не съответстват изцяло на демографските реалности, на динамиката на осигурените лица и осигурителните им доходи, както и на възрастовата структура на осигурените в ДОО лица, в която преобладават лица, осигуряващи се с по-нисък размер на вноската поради това, че се осигуряват и в УнПФ. Възможностите за привличане в държавния бюджет на по-големи неданъчни приходи в условията на COVID-19 и на по- големи приходи от косвени данъци в условията на висока инфлация, създадоха допълнителни стимули да бъдат вземани политически решения, които доведоха до увеличение на разходите за пенсии и финансирането им чрез трансфери от централния бюджет, а не от осигурителни приходи”, пишат актюерите от НОИ.

Според единия осигурителната вноска за пенсия за родените след 1959 г. лица трябва да започнат да се увеличават от началото на 2025 г. Това да става с един процентен пункт на всеки 5 г. Така тя трябва да стигне 19,8% от осигурителния доход през 2045 г.

Ефектът от увеличението ще се види още през 2025 г., като приходите в ДОО ще се вдигнат от 6,4 на 6,7% от БВП. До 2070 г. пък ще нараснат от 6,2 до 7,7% от БВП.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X