https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПолагане на пояса на Пресвета Богородица

Полагане на пояса на Пресвета Богородица

На 31 август православната църква чества полагане пояса на Пресвета Богородица, Св. свещеномъченик Киприян Картагенски. Св. Генадий, патриарх Цариградски.

Полагането на почетния пояс на Пресвета Богородица във Влахернската църква в Константинопол е било при император Аркадий (395-408 г.). Преди това великата светиня, поверена на апостол Тома от самата Богородица след Нейното Успение, последователно се съхранявала в Йерусалим от благочестиви християни. Много години по-късно, по време на управлението на император Лъв Мъдри (886-911), поясът на Богородица извършил чудо на изцелението на съпругата му Зоя, която страдала от нечист дух. Императрицата имала видение, че ще се излекува от болестта си, когато й поставили пояса на Богородица. Императорът отправил молба към патриарха. Патриархът свалил печата и отворил ковчега, в който се съхранявала светинята: поясът на Богородица се оказал напълно непокътнат, непокътнат от времето. Патриархът поставил пояса на болната императрица и тя веднага се избавила от болестта си. Отслужен бил тържествен благодарствен молебен на Пресвета Богородица, а честният пояс бе върнат в ковчега и запечатан с печат.

В памет на станалото чудо и двойното положение на честния пояс е установен празникът Положение на честния пояс на Пресвета Богородица. Частици от светия пояс на Богородица се намират във Ватопедския манастир в Атон, в Трирския манастир и в Грузия.

Свещеномъченик Киприан, епископ Картагенски, е роден около 200 г. в град Картаген (Северна Африка), където преминава целият му живот и дейност. Фасций Киприан бил син на богат езичник, получил отлично светско образование и станал блестящ оратор, учител по красноречие и философия в картагенското училище. Често се явявал в съда като ходатай и защитник по делата на свои съграждани.

На 46 години най-ученият езичник е приет в християнската общност като катехумен. Още преди да приеме Кръщението, той раздал цялото си имущество на бедните и се преместил в къщата на презвитер Цецилий. Светият живот на архипастиря предизвиквал у всички желание да подражават на неговото благочестие, милосърдие и мъдрост. Плодотворната дейност на свети Киприан става известна и извън пределите на неговата епархия. Преследването на император Деций (249-251 г.), за което светецът бил разкрит във видение насън, го принудило да се скрие. Преди да напусне епархията, светецът раздели църковното имущество между всички духовници в помощ на нуждаещите.

Когато започнало ново гонение на християните от император Валериан (253-259 г.), картагенският проконсул Патерн заповядал светецът да принесе жертва на идолите. Той твърдо отказа да направи това, както и да разкрие имената и местоположението на старейшините на Картагенската църква. Светецът бил заточен в района на Курубис. Дякон Понтий последва своя епископ в изгнание доброволно. В деня, когато светецът пристигнал на мястото на заточението, той видял сън, който предвещавал предстоящата му мъченическа смърт. Докато бил в изгнание, свети Киприан написал много писма и книги.

На този ден има няколко строги забрани. Забранено е започването на кавги, скандали, псувни. Помощ и милостиня не трябва да се отказват. Забранено е да почиствате дома си. Не трябва да ходите на сватба или да се ожените – бракът ще бъде неуспешен. На този ден не се препоръчва да се забавлявате много – смята се, че по-късно ще плачете.

На този ден можете да отидете на църква и да се молите, за да се освободите от оплакванията. Хубаво е да направите добро дело – помогнете на нуждаещите се, дайте съвет на тези, които имат нуждат от помощ. На този ден някога предците ни са събирали кореноплодни зеленчуци – моркови, цвекло, късни картофи, ряпа – и винаги са приготвяли ястия от тях – вярвало се, че те ще донесат мир в семейството.

Днес имен ден празнуват: Гена, Генади, Генади(й), Генадий, Генадина, Генадия, Генка, Генко, Гено, Генчо, Геновев, Геновева

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X